ZETApress

hírportál

7. Ősök Napja Bugacon

Több mint 50 zenei és hagyományőrző, valamint tudományos-ismeretterjesztő program várja az érdeklődőket a 7. alkalommal megrendezendő Ősök Napján Bugacon augusztus 4-5-6-án – közölte a Múzeum utcai Kossuth Klubban tartott délelőtti sajtótájékoztatón Vitályos Eszter, a KIM parlamenti államtitkára. Fotóink Horváth Tamás felvételei.

Az Ősök Napja a magyarság legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, melynek célja, hogy a nemzet tovább erősödjön. – A magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak emléket állító ünnepség mára olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Hazánkat ősapáink lovas életmódjának és harcmodorának is köszönhetjük, ezért a magyar lovas hagyományőrzés a nemzeti kultúránk fontos alapköve. A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány 2011-ben hívta életre az Ősök Napja hagyományőrző ünnepséget, hogy méltó emléket állítson a magyarság a legnagyobb őseinek, Atilla hun nagyfejedelemnek, Árpád vezérlő nagyfejedelemnek, valamint a hun, avar és honfoglaló magyar ősöknek – emlékeztetett Vitályos Eszter.

Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke és a VII. Ősök Napja főszervezője elmondta: a rendezvény részeként egy Európában egyedülálló, rendkívül látványos nomád vonulást is szerveznek, ahol az érdeklődők megismerhetik korszak életmódját és öltözeteit. A rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy legnagyobb valós őseinkről és az ő történelemformáló szerepükről közösen, méltósággal emlékezhessünk meg, és együtt ünnepelhessük évszázados szokásainkat, hagyományainkat.

A kiosztott sajtóanyag szerint hatalmas jurtatáborral vár több tízezer látogatót augusztus 4-e és 6-a között az Ősök Napja hagyományőrző rendezvény Bugacon. A Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepét az idén hetedik alkalommal rendezik meg – olvasható a szervezők közleményében. Az Ősök Napja, amely a Kurultaj testvérrendezvénye, nomád vonulással, harci bemutatókkal, lovas versenyekkel és vetélkedőkkel, íjászprogramokkal, hagyományőrző sportviadalokkal, a magyar-hun-avar örökséget bemutató szakmai kiállításokkal, valamint népzenei és magyar táltos-zenei programokkal várja az érdeklődőket.

A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány 2011-ben hívta életre az Ősök Napja hagyományőrző ünnepséget, amelynek célja, hogy méltó emléket állítson a magyarság a legnagyobb őseinek. Mint kiemelik, a rendezvény keretében több mint ötven zenei és hagyományőrző-, valamint tudományos, ismeretterjesztő programot szerveznek. A nagy területen zajló ünnepség családbarát, és a gyermekek is számtalan program közül választhatnak. A rendezvény alaphangulatát a különleges helyszín adja: a Bács-Kiskun vármegyei Bugac három napra a honfoglalás korának hangulatát megidéző hatalmas, több mint száz jurtából álló nomád táborrá változik.

Az antropológus, régész, néprajzkutató és történész szakemberek által előkészített, a hagyományőrző csapatok által megvalósított programok izgalmas és látványos módon mutatják be az érdeklődők számára a magyar történelem legkorábbi sajátosságait és szokásait.

A lovasnomád múlttal rendelkező nemzetek összetartozásának és rokonságának egyik legnagyobb közös ünnepének az idén egyik központi eleme a keleti lovas harcmodor és a lovas hagyományok bemutatása, valamint az ősi magyar, a keleti pusztákról magunkkal hozott nomád gyökerű sportok újjáélesztése és megismertetése. Ennek szellemiségében tradicionális seregszemle, harci bemutatók, nomád vonulás, lovas versenyek és vetélkedők, valamint hagyományőrző sportviadalok is színesítik az eseményt, amelynek helyszínén hatalmas nomád szállás, valamint hadi tábor is felépül.

Szóljon hozzá!