ZETApress

hírportál

EKF két keréken

Európa Kulturális Fővárosai két keréken: 3 hónap, 17 ország, 5500 km. Simon Wintermans, egy Magyarországon élő holland különleges tervvel állt elő: biciklivel kívánja összekötni Európa három Kulturális Fővárosát, a németországi Essent, a magyarországi Pécset és a törökországi Isztambult ? tudta meg Rozs Borbála.

A nem mindennapi vállalkozás során 17 országot érint, és mintegy 5500 kilométert teker le. Útjának fő célja, hogy megtudja, valóban létezik-e európai egység, vagy mindez csak egy hangzatos szlogen, amely a valóságban nem állja meg a helyét. Emellett társadalmi, történelmi és vallási eredetű kérdések is foglalkoztatják, melyekre választ remél útja során.

Simon útjának főbb pontjai: Essen, Köln, Strasbourg, Ausburg, Wien, Pécs, Sarajevo, Tara, Kos. Mitrovica, Pella, Perpeikon, Isztanbul, de ezeken kívül még több mint 70 város meglátogatása szerepel tervei között. A közel három hónap alatt a holland nem csak végigkerekezik a településeken, hanem meg is áll, és igyekszik szóba elegyedni az ott élőkkel, hiszen vallja, hogy a legpontosabb információkat, benyomásokat a helyiektől szerezheti meg.

Többek között reméli, hogy beszélgethet majd Hitler szülővárosának polgármesterével, ortodox hívőkkel Istambulban, s egy volt határőrrel a Vasfüggöny első nyitásával kapcsolatban. Érdekli, mi a véleményük a kölnieknek az épülő török dzsámiról, hogy viszonyulnak a szentgotthárdiak az osztrák szemétégetőhöz, vagy támogatják-e az ausztriai Grümd lakói az osztrák-cseh határ melletti atomerőmű működését? Emellett meglátogatja Oroszlánszívű Richard börtönét, megáll Dachauban, a volt náci haláltábornál, a szétlőtt vukovári Eltz palotánál, egy ortodox kolostornál Koszovóban, a Melniki homok piramisoknál, Rodostóban.

Az útnak jótékony célja is van: Simon pénzt gyűjt a koszovói Mitrovicai Rock Zeneiskolának. A hollandiai adományokból létrehozott oktatási intézmény különlegessége, hogy a társadalmi ellentétekkel dacolva itt együtt tanulnak a szerb és az albán diákok, sőt, már közös koncertekre is sor került. Az együtt tanulás speciális formában: egy szerb és egy albán része osztva létezik, de össze vannak kötve egy videó linkkel.

A nagy ívű vállalkozás különleges élményeit, tapasztalatait Simon egy blogban írja meg, amit bárki nyomon követhet a webcímén. Simon útját a Pécs 2010 Menedzsmentközpont is támogatja, ahol május 9-e és 15-e között pihenőt tart, majd folytatja útját Isztambul felé.

Simon Wintermans

A kerékpáros 1965-ben született Hágában, Hollandiában. Közgazdaságtanból és nyelvekből, majd művészettörténetből diplomázott, de hadnagyként is szolgált a holland hadseregben, sőt Magyarországon saját cége és múzeuma is van. 1987-ben részt vett a Teleki Sámuel Expedícióban Kelet Afrikában, itt tanult meg magyarul, majd 1996-ban Magyarországra is költözött. Ettől az évtől kezdve számos bicikliútja volt. Két keréken jutott el Montenegróba, Horvátországba, Albániába, Ukrajnába, Romániába és Hollandiába is.

Szóljon hozzá!