ZETApress

hírportál

Ünnep a Dunán

Az 1456. évi nándorfehérvári győzelem 567. évfordulóján, a Duna Ünnepén a Lánchíd és Erzsébet híd között 09 órakor a Vigadó téren gyülekeztünk Hunyadi és Kapisztrán zászlói alatt. A törökök a Duna parton várták érkezésünket. Fotóink Egressy Rita felvételei.

10 órakor felvonulunk a Lánchídnál horgonyzó Hunyadi hajóra, hogy felidézzük a Nándorfehérvár felmentésére siető Hunyadi és Kapisztrán seregeinek felvonulását. 10:30-kor ünnepi köszöntővel kezdődött a megemlékezés és koszorúzás. Volt historikus zenei műsor, benne versek, zsoltáros és népénekek és a hajósnép imája.

11:30-kor kezdődött a történelmi egyházak képviselőinek szertartása, áldás és ima az elesettekért, hajósokért az árvizek és a hajókatasztrófák áldozataiért. Az ünnepi megemlékezésre koszorúzásra hivatalosak voltak a magyarországi történelmi egyházak képviselői, a Duna-menti országok – Németország, Ausztria, Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Bulgária, Románia, Moldova, Ukrajna – továbbá a csatában résztvevők mai államai – Csehország, Litvánia, Lengyelország, Szlovénia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Spanyolország, Vatikán, Olaszország -, továbbá az egykori ellenfél, mai barát Törökország nagykövetei és küldöttségei. Zászlóikkal tisztelegtünk a csata résztvevői előtt.

A déli harangszónál, egy rekonstruált történelmi hajó, a Rabszolgálya legénysége ünnepélyesen vízre tette a virágokat és koszorúkat. Idén is megemlékeztünk hajósokról, a vizek és hajótörések áldozatairól, a szolgálatteljesítés során elhunyt honvédekről. 12 díszlövés volt ágyúval, hiszen az akkori győzelem hírére, örömtüzeket gyújtottak és hálaadó miséket tartottak szerte Európában.

17 órakor hálaadó mise zárul a program a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban a Március 15. téren. A Nemzetközi Duna Túra idén június 24-én Ingolstadtból indult és szeptember 09-én Tulceaban, a Fekete tengernél ér véget. Hazánkon július 17-től 25-ig halad keresztül, ma Pakson is megemlékeztek.

Szóljon hozzá!