ZETApress

hírportál

Veszprémben Ramival

A veszprémi várnegyed megújításának nagykövete lett Lékai-Kiss Ramóna. A színész-műsorvezető szerint megismételhetetlen élmény várja a Veszprémbe látogatókat – tudatták sajtósaik. Fotóink Nagy Lajos felvételei

Az első csók emléke, a középiskolai évek és számos más élmény is a veszprémi várhoz köti Lékai-Kiss Ramónát, aki örömmel fogadta el a megújuló várnegyed nagyköveti feladatait. A színész-műsorvezető nemrég újra szülővárosába látogatott, és olyan helyeket is felfedezett, ahol még soha nem járt. Erre nem csak a népszerű tévésnek van lehetősége: a Work in Progress 2023 programsorozat keretében a veszprémi várnegyedbe érkezők kiállításokon, vezetett sétákon és különleges túrákon ismerhetik meg a barokk épületeket és a nagyközönség előtt korábban zárt kerteket.

A veszprémi vár a szívem csücske. Itt csattant el az első csók, itt voltam középiskolás, a kisfiamat is ide hoztam először babakocsival – mondta Lékai-Kiss Ramóna színész-műsorvezető, a veszprémi várnegyed megújításának nagykövete. Az ismert tévés Veszprémben született, ott töltötte gyermekkorát, illetve férjével: Lékai Máté kézilabdázóval és kisfiukkal is több éven át éltek a megyeszékhelyen.

A színész-műsorvezető Vörös Tamással, a Veszprémi Főegyházmegye főépítészével és Illés Virág turisztikai vezetővel járta be a megújult várnegyedet, többek között az Érseki Palota turisták által is látogatható termeit. – Veszprém igazi ékköve Magyarországnak. Most, hogy hosszabb idő után visszatértem a várba, még inkább így gondolom. Nagyon sokszor jártam itt kicsiként, nagyként, anyukaként, kisgyerekkel, a férjemmel, a szüleimmel, a barátaimmal, a mostani látogatás azonban olyan élmény volt, ami tényleg újat tudott adni – fogalmazott Lékai-Kiss Ramóna.

Különleges túrákra várják a látogatókat

2025-re összesen 35 ezer m2 épített és tízezer m2 szabad terület újul meg a várban a Veszprémi Főegyházmegye államilag támogatott beruházásának köszönthetően. A projekt I. üteme már befejeződött: 18 épület homlokzati, tetőszerkezeti munkái készültek el, és megnyitottak több olyan kertet is, amelyet eddig nem tekinthetett meg a nagyközönség.

A várnegyed ideális úti cél azok számára, akik egy könnyű sétát tennének Veszprém egyik leggyönyörűbb részén, de számos kulturális program és interaktív kiállítás is várja a látogatókat a főegyházmegye Work in Progress 2023 programsorozata részeként. – Bemutatjuk azokat a területeket, amelyek megújítása még folyamatban van, ezek egyes részeit sisakos, vezetett túrán lehet megtekinteni. A látogatók olyan helyszíneket nézhetnek meg, ahová leginkább csak a restaurátorok, festők, régészek juthatnak be – mondta a különleges tárlatvezetésekről Illés Virág, a főegyházmegye turisztikai vezetője.

Ilyen túrán vett részt Lékai-Kiss Ramóna is. – Olyan helyekre juthattam el, ahová eddig nem lehetett, és ki tudja, hogy valaha lehet-e még? Mindenkit arra biztatok, hogy jöjjön, vegyen részt a vezetett túrákon, mert ez egy megismételhetetlen élmény! – mondta a színész-műsorvezető.

A túrák mellett a Körmendy Házban és a Biró-Giczey Házban kiállítások várják az érdeklődőket, és hamarosan a megújult Szent György Kápolna is megnyitja kapuit. Illés Virág szerint a három megnyitott kert is népszerű a látogatók körében. – Ezeken a helyeken kicsit el lehet vonulni, az építészet mellett a természethez is közelebb kerülve – emelte ki. A Veszprémi Főegyházmegye a turisták mellett várja a zarándokcsoportokat és a családokat is – a kisgyermekesek számára baba-mama szobát alakítottak ki a várnegyedben, de a biciklisek is megcélozhatják a várat, hiszen kerékpártároló is elérhető. A Veszprémi Főegyházmegye és a várnegyed turisztikai programjait honlapjukon követhetjük nyomon.

Szóljon hozzá!