ZETApress

hírportál

Heten bírálták a kenyereket

Friss, roppanós héjú cipó, nemzeti szalaggal átkötött kenyér, magvas buci, piros-fehér-zöld színű vekni, hagymás-mézes és málnás-pisztáciás ízesítésű péktermék. Ez csak pár példa azokból a termékekből, amelyek június 14-15-én a Magyar Pékszövetség asztalára kerültek, ugyanis a szervezet idén immár 12. éve hirdette meg szakmai versenyét.

A megmérettetés célja idén is az, hogy a sütőipari vállalkozásokat ösztönözzék minél izgalmasabb, újítóbb, rendhagyó péktermékek megalkotására, ezáltal gazdagítva az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér választékát.

Idén is három kategóriában lehetett nevezni a versenyre, így Szent István-napi kenyér, Innovatív kenyér és a tavaly újdonságként bevezetett Sétáló sütemény termékkategóriákban várták a pékárukat. A Benczúr Hotel Budapest-termében ma Egressy Rita fényképezett.

Az ország pékmesterei versenylázban égtek

Azt a törekvést, hogy a pékmesterek már hagyományosnak számító próbatétele folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, jól tükrözi, hogy idén minden eddiginél több, azaz összesen 85 termékkel neveztek a pékek. A verseny népszerűségét és presztízsét mutatja, hogy a Központi régiói Budapest és a Pest vármegyei székhelyű pékségek mellett az ország további tíz megyéjéből van olyan kézműves, kovászos vagy nagyüzemi pékmester, aki egyszerre kezdte el kitalálni, hogy milyen remekművekkel pályázzon az idei Év kenyere, az Év Innovatív kenyere és az Év Sétáló süteménye címre.

A bíráló bizottság értékelhetett olyan pékárukat, amely Észak-magyarországi Régióból (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád vármegyékből) érkeztek, de az Északalföldi Régió is képviseltette magát (Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék). Emellett volt olyan kenyér és sütemény, amelynek készítője a Délalföldi Régióból (Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékből) és a Dél-dunántúli Régióból (Baranya és Somogy vármegyékből) származott. Ezen kívül a Nyugat-dunántúli Régióba is eljutott a Magyar Pékszövetség szakmai versenyének híre, hiszen Győr-Moson-Sopron vármegyéből is érkezett nevezés. A hiányzó 8 terület: Jász-Nagykun-Szolnok vármegye Északalföldről, Békés vármegye Délalföldről, Tolna vármegye Dél-Dunántúlról, Vas és Zala vármegye Nyugat-Dunántúlról és a teljes Közép-dunántúli Régió: Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém vármegyék.

A termékek száma és sokszínűsége miatt 2023-ban újdonság volt, hogy az eddig egynapos zsűrizést most kétnaposra kellett bővíteni. így a június 14-15-én megrendezett 1. körös zsűrizésen 29 darab Szent István-napi és 34 darab Innovatív kenyeret, valamint 22 darab Sétáló süteményt értékelt az öt fős szakmai zsűri. Ilonka Boldizsár zsűrielnök a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete, Bajusz János, a COOP Szolnok Zrt. üzemvezetője, Kászpári Károly, a Fristen Kft. ügyvezetője, Király István, a Király Pék és Társa Bt. alapítója és Kovács Zoltán, a Katica Pékség és Kávé és Teaház üzemvezetője anonim módon, szakmai szempontokat figyelembe véve pontozta a termékeket.

Természetesen a több órás értékelés rendkívül jó hangulatban telt. Volt olyan péktermék, amely igen megosztotta a zsűrit, hiszen például több esetben olyan lisztet használt a kenyér készítője, ami nem jellemző a mindennapokban. A versenyre érkezett műve kalapján is elmondható, hogy a hagyományos kenyérgabonákból készült lisztek mellett egyre népszerűbbnek számítanak ezek alternatívái, így a szakmai zsűri találkozott tönköly, alakor, tönke és úgynevezett kékliszt felhasználásával készült pékárukkal is, de az alkalmazott fűszerek is meglepték a bíráló bizottságot, hiszen kóstolásnál igen merész és izgalmas ízeket fedeztek fel a kenyerekben.

Ahány kategória, annyi elvárás

A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő Szent István-napi kenyér. Ez esetben a pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, legalább kétféle liszt felhasználásával. A zsűrizés során a szakemberek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek (többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve milyen minőségi jegyekkel bír az alak, a héjazat, a bélmozgás, az illat és az íz vonatkozásában.

Az Innovatív kenyér kategóriába olyan termékekkel lehetett nevezni, amelyekkel szemben elvárás volt, hogy magyar alapanyagok és lehetőleg fűszerek felhasználásával készüljenek, maximum fél kilogramm tömegegységben. Az innováció formája megjelenhetett az alapanyag használatban, a gyártási technológiában, a megjelenésében és az élettani hatásában. Külön érdemes volt odafigyelni arra, hogy a Magyar Ízek Utcája 2023. évi témája a hús és a pecsenye, amire az innovatív termékekkel célszerű volt rákapcsolódni.

A Sétáló Sütemények esetében a kreatív, dekoratív megjelenés és a séta közbeni könnyen fogyaszthatóság volt az egyik fő szempont amellett, hogy az érzékszervi tulajdonságokra – így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre – is figyelt a bírálat során a sok éves tapasztalattal rendelkező grémium.

Hétfős zsűri kedden

A zsűri döntése tehát nem volt egyszerű, hiszen idén is rengeteg kreatív, újító ötlettel készült pékáruval találkoztak, és kétségkívül minden versenymű a maga nemében rendkívüli alkotásnak számított. A kétnapos értékelés után a bíráló bizottság összpontszámai alapján a termékkategóriánkénti legjobbnak bizonyult 9-9 péktermék jutott be a 2. körös zsűrizésre. A győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl jelentős pénzjutalomban is részesülnek majd, ami kategóriánként eltérő összeget jelent.

A Szent István-napi kenyér kategória verseny kenyerei: Bornemissza kenyér, Harmónia kenyér, Házi jellegű paraszt cipó, István király kenyere, István napi durum kenyér, Királyi Szakajtós kenyér, Koronás kenyér, Paraszt kenyér, Ünnepi paraszt cipó.

Az Innovatív kategória verseny kenyerei: Aranymetszés kenyér, Aszaltszilvás-Diós rozskenyér, Céklás-almás cipó, Csicseriborsós-mustármagos vekni, Fügés-vadkovászos kenyér, Lecsós vakaró, MaHun kenyér, Mézes-rozmaringos cipó, Rozmaringos durumkenyér.

A Sétáló sütemény verseny termékei: Almás völgy, Citromos álom, Durumos málnás rebarbarás háromszög, Epres kifli-vajas leveles, Kalapos-rumos meggy, Karamellás malomkő, Málnás?Pisztáciás Pékfagylalt, Nyári álomkehely, Teljes kiőrlésű alakoros epres csoda.

A 2. körös bírálatra ma 10-től 15 óráig került sor a terézvárosi Benczúr Hotel földszinti Budapest-termében, ahol a szakmai zsűri két fővel egészült ki: dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára és dr. Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgató főállatorvosa részvételével hétfős zsűri értékelte a továbbjutott pékárukat. A győztes termékeket a korábbi évekhez hasonlóan augusztus elején a parlamenti Vadászteremben fogjuk megismerni. A kategóriagyőztes termékekkel a nagyközönség augusztus 18-20-a között találkozhat a Magyar Ízek Utcája rendezvényen, aminek az idei fő témája a pecsenye.

Szóljon hozzá!