ZETApress

hírportál

Fröccs az udvarban

Új szabadtéri programhelyszínnel várja szerda óta a fröccs és a hazai borok kedvelőit a Királyi Borház és Pincemúzeum a Budai Várban, a Szent György téri Fröccs Udvarban! Az ingyenesen látogatható udvar öt hónapon át tartó fesztivált kínál ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Olyan különleges programokra kerül sor, mint A világ legnagyobb kisfröccse Guiness-rekord kísérlet, az Én és a fröccsöm játék, reneszánsz játszóház a júniusi Múzeumok Éjszakáján, bortréningek (minden héten), virtuális bortúrák (minden hónapban), kiállítások, illetve komoly- és könnyűzenei koncertek sorozata. Mindezek mellett lesz még langalló, bor- és fröccskorcsolyák, és természetesen a bor és szóda házasításából született fröccs sem hiányzik majd.

A Királyi Fröccs Udvar valódi hungaricumnak is tekinthető, hiszen a magyar kultúrához szorosan kapcsolódó elemeket sorakoztat fel, egyedülálló módon. A helyszín névadója, a fröccs, hungaricum, a kóstolható borok Magyarország legkiválóbb borrégióiból valók, a borkorcsolyák a legkiválóbb alapanyagokból készülnek, a közreműködő zenekarok tagjai nagy tapasztalattal bíró komoly-zenészek, illetve feltörekvő fiatal tehetségek, a helyszín pedig a főváros egyik legszebb része, a Budai Vár, amely történelmi hangulatával valóban különleges élményt biztosít a résztvevőknek.

Hangsúlyozandó, hogy a szervező Királyi Borház és Pincemúzeum e rendezvénnyel a kulturált ital- és borfogyasztás követe is. Célja a frissítő és egészséges fröccs mellett a hazai borok és borkultúra népszerűsítése, valamint a világon egyedülálló reneszánsz pincerendszer, műemlék környezet ismertebbé tétele a hazai és a külföldi közönség körében.

A Fröccs Udvar és programjai ingyenesen látogathatók! Kivétel a Múzeumok Éjszakája, valamint a komolyzenei koncertek, amelyekhez külön jegy megváltása szükséges. Nyitva: május 5-től szeptember 30-ig, minden nap 12 órától. Főszervező: Királyi Borház és Pincemúzeum. Támogatók, partnerek: Budapest Főváros Közgyűlése – Gazdasági Bizottság, Budapesti Turisztikai Kht., Food Express, Szent István Korona, Magyar Országos Szikvíz Ipartestület, Sz. I. Kft., Rauch, Blikk.

Guinness-rekord kísérlet

Május 29-én, szombaton egy 550 literes kisfröccs készítését tervezik, melyre a világon eddig még nem akadt példa. Idén az elmúlt év 500 literes rekordját kísérlik megdönteni a szervezők. A kísérlet különösen izgalmasnak ígérkezik, hiszen a sikerhez számtalan apró részlet szükségeltetik. Mert igaz ugyan, hogy egy hagyományos, 1/1-es, kisfröccs készítése nem túl bonyolult feladat, egy ilyen hatalmas tartály feltöltése azonban mégiscsak más.

Különös gondosságot és türelmet igényel, hiszen a szikvíz savassága olyan kémiai reakciókat indíthat el a töltéstől még meg nem nyugodott borban, amely akár meghiúsíthatja a kísérletet. A programra az izgalmaktól függetlenül is érdemes ellátogatni, hiszen az elkészített óriás fröccs a nézők körében talál majd gazdára; a több ezer adag, Irsai Olivérből készült frissítő ital ingyen kerül kiosztásra. A szervezők a családosokat is szeretettel várják.

A gyerekek számára alkoholmentes fröccsel készülnek! További programelemek: kézműves bemutatók és vásár. A fröccs finom, egészséges és valódi hungaricum! Jedlik Ányos, a dinamó atyja találta fel. Névadója Vörösmarty Mihály. Bővebbet a Fröccslapon olvashatunk.

Szóljon hozzá!