ZETApress

hírportál

Liget Budapest 2023

Ingyenes családbarát programokkal várja egész nyáron a látogatókat a Városliget. Izgalmas családbarát programokkal, bővülő sportolási- és rekreációs kínálattal, és a megújuló Liget népszerű attrakcióit bemutató, vezetett épület- és parksétákkal várja a nyári szezonban a látogatókat a Városliget – jelentette be ma délben Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Az évadot a BalloonFly 1. szülinapja indítja, amelynek nyitása óta 54 ezer utas közel 1200 órát töltött el a levegőben, több mint négyezer felemelkedése során számtalan különleges pillanatot okozva. A Szinyei Merse Pál festményét megidéző városligeti légballon kilátó rövid idő alatt a főváros vidám jelképévé vált, amelyet a levegőben Budapest gyakorlatilag minden pontján látni lehet.

A Városliget megújításával az a nem titkolt célunk, hogy a parkhoz kapcsolódó minden területen jelentős minőségi ugrást érjünk el, s ez hatványozottan igaz a Liget szolgáltatásaira, programkínálatára is. Éppen ezért idén nyáron a család minden tagja számára tudunk valami izgalmasat nyújtani a Liget Budapest szervezésében – mondta el Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Liget Budapest ingyenes nyári programkínálatát bemutatva elmondta: A legkisebbek számára a Hahota Gyermekszínház vidám előadásokkal mutatja a magyar mesekincs ikonikus darabjait, a Felelős Gasztrohős programsorozat pedig a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra hívja fel a figyelmet játékos, edukatív feladatokkal. Salsa a Parkban címmel igazi karibi hangulatú, élőzenés közösségi táncot rendezünk a Néprajzi Múzeum épülete mellett. A sportolni vágyóknak profi oktatók irányítása mellett jóga órákkal, illetve futó- és tájfutó edzésekkel készülünk, a kutyásokat agility foglalkozásokkal várjuk, kikapcsolódásra vágyó látogatóinknak pedig Tai Chi foglalkozásainkat ajánljuk. Ha valaki az ingyenes családi programokon túl szeretne a Liget Budapest Projektben megvalósult népszerű attrakciók – úgy mint a Magyar Zene háza, a Néprajzi Múzeum, a Millennium Háza vagy éppen a park – titkaival, érdekességeivel megismerkedni, őket vezetett épület- és parksétáinkon várjuk! – mondta el a vezérigazgató.

A nyári évad programjain az ingyenesen kiváltható Liget+ tagsággal térítésmentesen vehetnek részt a látogatók, míg a vezetett sétákra szóló jegyeket kedvezményesen vásárolhatják meg. A részletek és az időpontok a Liget Budapest honlapon érhetők el.

A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy éppen egy éve látványos újdonsággal bővült a Városliget, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszatért a parkba egy több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő légi attrakció, a városligeti ballonozás. A kilátó egy talajhoz rögzített légi kilátópontként működik a Széchenyi fürdő szomszédságában lévő Mimóza dombon, ahol kosarában egyszerre akár 30 utassal is 150 méter magasba emelkedhet, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul fel a Városligetre és a fővárosra. A Ballon-kilátóhoz hasonló különlegességek a világ számos nagyvárosában népszerű nevezetességnek számítanak, nem véletlen, hogy a formájával és színvilágával Szinyei Merse Pál ikonikus festményét megidéző városligeti ballon-kilátó mára Budapest legújabb jelképévé vált.

Büszkék vagyunk arra, hogy az élményballonozást örömmel fogadták mind a budapestiek, mind a hazánkba látogató turisták, minden előzetes várakozásunkat felülmúlta, hogy már 54 ezer utas a magasba emelkedhetett. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Liget Budapest Projekt megvalósításával egyre több ilyen tradíciót tudunk visszahozni a Városligetbe a Millennium Házától a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokán át a Liget légi attrakciójáig. Ez a rendkívül gazdag hagyományvilág emeli a Városligetet az egyik legizgalmasabb városi szövetté egész Európában – mondta el a BalloonFly születésnapján Gyorgyevics Benedek.

A BalloonFly 1. éve fantasztikus élményeket és igazán különleges pillanatokat okozott nem csak a látogatóknak, hanem nekünk is. Összesen 131 napon közel 1200 órát töltöttünk a levegőben, melyhez mintegy 4300 alkalommal emelkedett a ballon a magasba. A ballon üzemideje nagymértékben függ az időjárástól, az utasok biztonsága érdekében csak a megfelelő szél- és csapadék viszonyok között emelkedik el a talajtól. Kollégáinkkal szemtanúi lehetünk több lánykérésnek, teret adhattunk élőzenei produkcióknak, de még az amerikai Nagy Ő című népszerű televíziós műsor is nálunk forgatta egy epizódját. Az elmúlt év legkedvesebb és egyben legfontosabb állomása a Liget Budapesttel és a Bethesda Gyermekkórházzal kötött együttműködésünk volt, melynek eredményeként az intézményben tartósan gyógyuló gyermekeket és gyógyítóikat repíthetjük a magasba, ezzel is segítve elfelejteni betegségüket – ismertette a BalloonFly 1. évének eredményeit Závodszky Zoltán, a BallonKilátó Zrt. vezérigazgatója.

A legbiztonságosabb légi egység

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően egy éve tért vissza a parkba egy több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő attrakció, a városligeti léghajózás. A Mimóza dombon ismert parkrészben egy talajhoz rögzített, gázballon-kilátó is helyet kapott, amely menetrendszerűen emelkedik a levegőbe. Fedélzetén 30 utassal és a pilótával 150 méter magasra is elér, ahonnan lenyűgöző kilátást nyújt a Városligetre és a fővárosra. A ballon-kilátó rendszere szélsebesség és iránymérővel, környezeti hőmérséklet mérővel, a kupola nyomásjelzővel és töltőgáz hőmérséklet-mérővel is rendelkezik, a hajó csak a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik el a földtől. A telepített légi egység jelenleg a világon a legelterjedtebb és legbiztonságosabb ballon-kilátó rendszer. Számos népszerű külföldi szórakoztató központ (pl.: Disneyland-Párizs; Safari Park-San Diego; Angkor Vat) is ilyen típusú ballon-kilátó rendszert üzemeltet. A ballon üzemelése semmilyen környezeti terhelést nem jelent, hiszen a feltöltéshez szükséges hélium természetes, semmilyen reakcióba nem lépő ún. nemesgáz, nem mérgező és nem gyúlékony, teljesen biztonságos.

Szóljon hozzá!