ZETApress

hírportál

Jobb a Sziget, mint a gáz!

A 30 éves fesztivál újra az élre tör Európában. Számos újítással jelentkezik idén a 30 éves Sziget fesztivál, amelynek célja, hogy a pandémia után visszaszerezze vezető pozícióját az európai fesztiválpiacon – mondta Kádár Tamás főszervező a Király utca 26-beli délelőtti sajtótájékoztatón, ahol Egressy Rita fényképezett.

Augusztus 10-e csütörtök és 15-e kedd között számos világsztár lép fel a Szigeten. Billie Eilish először ad koncertet Magyarországon, mellette eljön többek között a Florence + The Machine, az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons, Lorde és Macklemore is. 62 országból érkeznek fellépők mintegy 40 programhelyszínre. – A Covid miatti kétéves kimaradás 2,2 milliárd forintos veszteséget okozott a Szigetnek, amit tavaly egy 400 milliós eredménnyel tudtunk kicsit kozmetikázni. Idén ismét számos újítás lesz, a látvány, a vendéglátás, a fenntarthatóság, a kényelmi szolgáltatások terén – közölte Kádár Tamás. A főszervező-cégvezető kitért arra, hogy az előzetes jegyeladások komoly bizakodásra adnak okot, mind a bérletek, mind a napijegyek tekintetében.

Bőven százezer fő körüli külföldi vendégre számítunk, és tavalyhoz hasonlóan várhatóan ennél valamivel több lesz a magyar látogató, nagyon népszerűek vagyunk a magyar fiatalok körében – mondta hozzátéve: jó esély van arra, hogy a pénteki (Imagine Dragons), szombati (David Guetta) és keddi (Billie Eilish) nap teltházas lesz! Kádár Tamás konkrét számokat nem említett, de a nagy-színpadi fellépőkre fordított összeg folyamatosan nő. – A zeneiparban nem állt meg az a gázsinövekedés, ami a covid alatt megfékeződni látszott. Fellépőinket euróban vagy dollárban fizetjük, a forint árfolyamgyengülése ezekkel a devizákkal szemben nem segíti a költségvetésünket. Ennek ellenére igyekszünk minden napra olyan világsztárokat idehozni, akik miatt érdemes kilátogatni! – mondta.

Csiszár Virág, a Sziget booking menedzsere arról számolt be, hogy az Oscar-, Golden Globe- és sokszoros Grammy-díjas Billie Eilish európai turnéja 1. állomása lesz a Sziget. Nem headliner fellépő, de világsztár lesz a nagyszínpadon például Sam Fender, a Foals, Yungblud, Arlo Parks és Caroline Polachek is; a kiemelt színpadon délutánonként magyar előadók is lesznek, különleges műsorral jelentkezik a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsúdló. A második legnagyobb koncerthelyszínen, a Freedom-sátorban lesz látható mások mellett Bonobo, Loyle Carner, a Moderat, SG Lewis. A Party Arénában naponta különböző party-brandek mutatkoznak be, az underground elektronikus zenének otthont adó Colosseumban Jeff Mills, Sven Väth és Dixon is színpadra lép.

Kardos József programigazgató kitért arra, hogy idén helyet cserél a feltörekvő tehetségeknek helyet adó Európa Színpad és a világzenei helyszín, a Global Village. Utóbbin lép színpadra például a kanadai székhelyű ukrán Balaklava Blues, Marcela cigány énekesnő párizsi együttese, a réunioni Ti’Kaniki vagy az Al-Qasar amerikai-francia-libanoni-örmény kollektíva. A hip-hop és a rap előadók újra a dropYard helyszínen lesznek, a Sztereo Színpadon a retro zenék mellett (például Bellini, Bon-Bon, Peter Srámek) a hazai tehetségkutatókból ismert előadók is ott lesznek. Idén is a dalszerző-énekeseké a Music Box helyszín, a Magic Mirror pedig a filmek és a zenék mellett kerekasztal-beszélgetéseket, stand-upot kínál, éjszaka a brit Queenz lesz látható.

Az ezer fős cirkuszi sátorban, a Cirque du Soleilben a háború elől elmenekült ukrán cirkusziskolások a prágai Cirk La Putyka társulatban mutatják be tudásukat, újra eljön a kanadai Cirque Alfonse és az ausztrál Circa is. A sétáló utcaszínházak programjában lesznek katalán embertornyok (Sagals d’Osona), de feltűnnek majd lovak, szirének és sárkányok is a Sziget különböző pontjain. A színházi és tánchelyszínen (Theatre-and-Dance Field) látható lesz például a holland Panama Pictures, a baszk Hika Teatro, a baszk Ertza, a francia Compagnie Dyptik vagy a brit kamionos, futópados táncprodukció, a Future Cargo műsora. Ahogy mindig, idén is lesz Civil Sziget.

A mobilvécéket konténeres angolvécék váltják, megújulnak a kempingszolgáltatások, visszatérnek az Art of Freedom látványos térinstallációi, az eddiginél több pénzt és erőforrást fordítanak a pormentesítésre, nő a vendéglátóhelyek kínálata, ugyanakkor mindenütt kötelező lesz egy jó-árasított főételt is árulni maximum 2500 forintért! Tavaly a fesztivál teljes hulladékának 42%-át hasznosították újra, az idei cél az 50%-os arány fölé kerülni. A robbanómotoros járműveket elektromosok váltják, a természetvédelmi területet idén is lezárják. A diákoknak kedvezményes belépőt ajánlanak, mert jobb a Sziget, mint a gáz mindenkinek!

Szóljon hozzá!