ZETApress

hírportál

Ápoljuk anyanyelvünket!

Az 57. magyar nyelv hete egy hét múlva, az április 11-ei Költészet napján kezdődik A nyelv nemzedékek kézfogása címmel – tudtuk meg a kora délutáni sajtótájékoztatón a Városház utcai Józsa Judit Galéria földszintjén.

Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke elmondta, hogy egyik legnagyobb múltú rendezvényük a magyar nyelv hete, amelyet április 11-én keddtől 18-án keddig tartják A nyelv nemzedékek kézfogása gondolatkörben. Az első magyar nyelv hetét 1967-ben rendezték tiszteletbeli elnökük, Grétsy László professzor és munkatársai kezdeményezésére. A központi rendezvények helyszínéül idén – délvidéki barátainkkal közösen – többek között Magyarkanizsát, Tóthfalut, Újvidéket, Adát, Zentát és Óbecsét választották. Az ünnepi megnyitót 11-én 13 órakor Szabadkán az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának Dísztermében tartják, ahonnan videóközvetítéssel kapcsolódnak a világ magyarságához.

Természetesen hagyományaik szerint Pécstől Széphalomig, Győrtől Szegedig, Miskolctól Mohácsig is sok-sok település közössége készül anyanyelvűnk értékeinek felmutatására. Meghívójuk szerint 12-én Tótfalun és Nagykikindán, 13-án és 16-án Óbecsén, 15-én Adán, 19-én Zentán szerveznek programokat. A hét záróeseményének helyszíne 18-án 16 órakor Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme lesz. Az előttünk álló programokról Nyíri Péter és Kerekes Barnabás alelnökök részletesen is tájékoztattak.

A nyelv múltját és jövőjét a nemzedékek egymásba karolása alkotja. A generációk – noha egy nyelvet beszélnek – kialakítják saját nyelvváltozataikat, csoportnyelveiket. A gyermeknyelv anyanyelvűnk kialakulását, a szavak keletkezését, a nyelvi játékosság megannyi megnyilvánulását is tanúsítja. Az ifjúsági nyelv minden generáció sajátja, amelynek számos szóalkotását évtizedek múltán is megőrzik a nyelvhasználók. A nemzedékek nyelvét pedig meghatározzák az aktuális történeti, társadalmi, kulturális hatások (a diktatúrák, a digitalizáció, a globalizmus, stb. nyelve). Feladata minden generációnak, hogy saját nyelvét átadja az utána következőnek, de kötelessége az is, hogy elődjei nyelvi szokásai iránt is érdeklődő legyen. E gondolat jegyében szenteli a nemzedékek nyelvének az 57. magyar nyelv hetét az Anyanyelvápolók Szövetsége. Mert anyanyelvűnk nem létezne és nem létezhet a nemzedékek kézfogása nélkül – mondta el Bóna Judit nyelvész, egyetemi docens, az ELTE BTK dékánhelyettese.

Évtizedes hagyományunkhoz híven ezúttal is kértük a határon inneni és túli közművelődési intézmények, iskolák csatlakozását a programsorozathoz. Irodalmi műsortól zenés összeállításig, vetélkedőtől városismereti sétáig, nyelvművelő feladatokra épülő szabaduló­-szobáig A nyelv nemzedékek kézfogása téma szinte korlátlan szabadságot adott az ötletek megvalósításának.

Az esemény fővédnöke Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese. Az 57. magyar nyelv hete kiemelt támogatói: Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség. Közös vágyunk, hogy a jövő tavaszi 58. magyar nyelv hetét a fegyverropogástól mentes Kárpátalján rendezzük!

Szóljon hozzá!