ZETApress

hírportál

Nemzetek Utcája a Napozóréten

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen immár huszadik éve rendezi meg kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát a budapesti Városligetben, idén május 29-30-án ? tudtuk meg délelőtt az Úri utcai Német Nagykövetségen.

A már hagyományos és igen népszerű programra tavaly mintegy kétszázezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Ligetbe. A rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadával szemben fekvő füves terület ? az úgynevezett Napozórét ? két oldalán berendezett Nemzetek Utcája, ahol a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várják az európai és az Európán kívüli kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket.

A rendezvényen ? egyedülálló módon ? lehetőség nyílik a követségek, illetve kulturális intézetek munkatársaival és azok családtagjaival közösen játszani, táncolni, énekelni vagy beszélgetni, és ily módon megismerni az adott ország kultúráját, szokásait. Idén a rendezvényre kilátogatókat arcfestéssel, kézműves foglalkozással, gyurmázással, rajz- és poszter-kiállítással, kvízjátékkal és sok-sok ajándékkal várják, illetve a lengyel Polonéz táncegyüttes is fellép a helyszínen.

A rendezvényen 13 ország, valamint a Magyar Országgyűlés Hivatala vesz részt változatos programokkal: Dél-Afrikai Köztársaság, Egyesült Arab Emirátusok, Franciaország, Ibér-Amerikai Országok Magyarországi Közössége, India, Japán, Katar, Kína, Lengyelország, Madagaszkár, Magyar Parlament Információs Sátor, Németország, Palesztina, Törökország.

Dorothee Janetzke-Wenzel, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi akkreditált nagykövetasszonya köszönetet mondott a rendezvényen jelenlévő nagykövetségeknek, hogy programjaikkal évről-évre színesebbé teszik a Városligeti Gyermeknapi rendezvényt, és ezzel saját országuk kultúráját közelebb viszik a rendezvényre látogatókhoz. A Német Nagykövetség azzal is támogatja ezt a programot, hogy a Nemzetek Utcája című esemény sajtótájékoztatójának házigazda teendőit immár ötödik éve felvállalja. Így még szélesebb körben népszerűsíthető ez a közkedvelt program.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapítóelnöke szintén örömét fejezte ki, hogy a Magyarországon akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek idén is nagy számban képviseltetik magukat a rendezvényen, amivel hozzájárulnak a kétnapos esemény sikeréhez. Hozzátette: a Gyermekmentő Szolgálat fontosnak tartja, hogy a Városligeti Gyermeknapra kilátogató családok ingyenesen vehessenek részt kulturált, színvonalas és szórakoztató programokban.

Edvi szerint a Nemzetek Utcája kiváló lehetőséget nyújt a rendezvényre kilátogató gyermekeknek és családjaiknak, hogy játékos és színes formában megismerhessék a világ különböző nemzeteit, azok népszokásait, hagyományait, kultúráját és nemzeti ételeit. Fontosnak tartja, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt nyitottak és érdeklődők legyenek más nemzetek és kultúrák iránt.

Kérdésünkre az elnök elmondta, hogy az ingyenesség nem terjed ki a Vidámparkra, Állatkertre és a Nagycirkuszra. Néhány éve ugyan az Állatkertbe és a Vidámparkba gyermeknapon ingyen mehettek be e gyerekek, de a gazdasági válság hatására ez megszűnt. A Vidámpark még neheztel is a gyermekmentőkre, mert az ingyenes gyermeknapi programjaik miatt sokkal kevesebben mennek aznap hozzájuk.

Az idei Gyermeknap előestéjén kerül sor a Népstadionban a magyar?német válogatott focimeccsre. Ha sikerülne legyőznünk a németeket, ha visszavágnánk az ?54-es berni vb-döntőn elszenvedett 3:2-es vereségért, nem csak a gyerekek, de a felnőttek is örülnének ? viccelődött Kuncze Gábor, a sportot valaha felügyelő egykori belügyminiszter, de a nagykövet asszony nem reagált.

Szóljon hozzá!