ZETApress

hírportál

Mégsem büntet a felügyelet

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, vélekedhetett a Fővárosi Közterület-felügyelet, amikor úgy döntött, hogy eláll a szabálysértési eljárás kezdeményezésétől a Hegyalja Fesztivál Zöld Vadművelet akciójában részt vevő aktivisták és a szervezők ellen, tudtuk meg Sajtószolgálatuktól. Ellenkezőleg, még virágföldet is adományoznak további akcióikhoz, melyet ma adnak át az aktivisták képviselőinek a Margit hídon. A Közterület-felügyelet lépése nyomán az akció szervezői zöld párbeszédet hirdetnek a civilek és a városvezetések közt annak érdekében, hogy a környezetükkel törődő városlakók maguk is tehessenek a közterületek szépítése érdekében.

A Fesztivál támogatásával környezettudatos civilek hétfő éjszaka a virágokat ültettek a Margithíd lámpaoszlopainak tövébe, Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán pedig több tucat civil ragadott ásót, gereblyét és locsolókannát, hogy városuk szégyenfoltjait virágba borítsák. A műfajt már 1997 óta űző londoni aktivisták szerint ez volt a világ eddigi legnagyobb gerilla-kertészeti kezdeményezése, mely minden résztvevő városban pozitív visszhangra talált.

Az akció célja az volt, hogy a Környezetvédelmi Világnap alkalmából felhívja a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás következményeként egyre nagyobb jelentősége van a városi zöldfelületeknek: általuk javul a levegő minősége, a város klímája, a városlakók esztétikai és általános jó közérzete. A közterületek szépítése érdekében nem elég, ha ölbe tett kézzel csak a városoktól várjuk a megoldást, magunk is tehetünk a sivár, gondozatlan közterületek szépítése érdekében. A Hegyalja Fesztivál júliusi rendezvényén is kiemelten foglalkozik a civilek és a zöld szervezetek ismeretterjesztő munkájának segítésével.

Miskolcon az eseményt követő sajtótájékoztatón az alpolgármester ? aki egy zöldek közt forgó hírlevélből értesült az eseményről ? külön meghívás nélkül is megjelent és kijelentette, ilyen és hasonló ?provokációt? mindig szívesen fogad, és természetesen nem gondolkodik a résztvevők felelősségre vonásán.

Az akciót szervező Raygun Reklámügynökség a részt vevő zöld szervezetekkel közösen olyan lehetőség megteremtését kezdeményezi, melynek keretében a városlakók maguk is bekapcsolódhatnak a kertészeti munkába. A társadalmi vállalkozó kedv megvan, hiszen az akció ?szemtanúi? a legtöbben azonnal szívesen csatlakoztak volna a kertészekhez.

A gerilla-kertészek már csak arra a kérdésre keresik a választ, hogyan lehetne megóvni a lelkesen kitelepített palántákat attól, hogy a városlakók egy másik fele hazavigye azokat, hiszen a Margit hídra éjszaka kiültetett virágok közül másnap reggelre már egy tucatnak lába kélt.

Szóljon hozzá!