ZETApress

hírportál

Csíksomlyó pünkösdkor

Idén pünkösdkor is indul az Össznemzeti Zarándokvonat Erdélybe, a csíksomlyói búcsúba – közölte Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője a MÁV-Start Zrt-vel közösen tartott délelőtti sajtótájékoztatón a Keleti pályaudvari üzleti váróban.

Az ügyvezető elmondta, hogy idén immár 14. alkalommal indulnak útnak a szerelvények. A koronavírus-járvány két évét leszámítva már 2008 óta folyamatos az együttműködés a vasút-társasággal és a székely szállásadókkal.

A Csíksomlyó Expressz május 26-án pénteken éjfél után Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik hajnalban a Keleti pályaudvarra. Itt az expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, mely Össznemzeti Zarándokvonatként halad Szolnok és Püspökladány megállással Erdély felé. Az ottani nagyváradi és kolozsvári ünnepséget követően Kalotaszegen át érkezik Székelyföldre, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le utasait – ismertette az útvonalat az ügyvezető hozzátéve: a végleges menetrend áprilisban lesz elérhető az iroda honlapján.

Mező Tibor hangsúlyozta: az Össznemzeti Zarándokvonat csaknem fél kilométer hosszú lesz, vagyis ez a leghosszabb személyszállító szerelvény, élén pedig egy Tamási Áron 125-emlékév tiszteletére felmatricázott MÁV-mozdony halad majd. A zarándokvonaton római katolikus és református lelki-vezető is várja a híveket.

Az utazás összesen négy napot ölel fel, csúcspontja pünkösd szombatján a mintegy félmillió zarándokot vonzó Csíksomlyói búcsú, Mária-ünnep. Ezután a vonatok másnap tovább indulnak a történelmi Magyarország ezeréves határára, Gyimesbükkre, ahol a zarándokok egész-napos ünnepségen vehetnek részt, átadják a gyimeseki székely-csángó-magyar gyerekek javára a vonaton gyűjtött adományokat és koncertet ad Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas és érdemes művész, a vonat díszvendége is. Csíksomlyó üzenete a fiataloknak is fontos, ezért arra törekednek, hogy a fiatalok körében is népszerűsítsék az összmagyarság eme fontos eseményét.

Kormányos László, a MÁV-Start műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettese elmondta, a vonaton összesen több mint ezer zarándok utazhat, akiknek igényeit maximálisan igyekeznek kielégíteni. – A MÁV mindent megtesz a zavartalan utazásért, minden kényelmi funkciót biztosítunk, hogy az utazás igazi élmény legyen – fogalmazott hozzátéve: a MÁV-Start Zrt. nagy hangsúlyt fektet a csoportos utazásokra, rendszeresen indítanak különjáratokat például az Erzsébet-táborokba, a nagyobb sporteseményekre, és ilyen fontos feladat lesz az áprilisi pápalátogatásra utazók kiszolgálása is. A csoportos utazások lebonyolítása mindig nagy felelősség, komoly műszaki, technikai felkészültséget és egyeztetéseket igényel.

Arra is kitért, hogy az elmúlt években nagyszabású fejlesztéseket hajtottak végre az anyaország és Erdély közötti utazások elősegítése érdekében. A zarándokvonat mellett már menetrend szerinti vonatok is közlekednek naponta Észak-Erdély felé és a déli szakaszokon is, ezekre a járatokra online – akár telefonos applikáción keresztül – megvásárolható jegyekkel és versenyképes árakkal várják az utasokat.

A csíksomlyói búcsú az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási eseménye, amelyen évről évre százezrek gyűlnek össze. A legenda szerint 1567-ben tartották itt az első búcsújárást, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újból Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután minden pünkösd szombatján elzarándokolnak oda.

Szóljon hozzá!