ZETApress

hírportál

Népszerű a MATE

40%-nál is többen jelentkeztek idén a MATE-ra. A nyilvánosságra hozott felsőoktatási jelentkezési adatok alapján minden eddiginél több, 8388 fő nyújtotta be jelentkezését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képzéseire, ami több mint 40%-os emelkedést jelent a tavalyihoz képest.

A most látható kimagasló érdeklődés kiválóan bizonyítja, hogy a MATE-t érintő fejlesztések miatt a felvételizők körében megnőtt a bizalom modellváltó intézményünk iránt. Az egyetem teljes megújítását célzó törekvéseinket az is egyértelműen visszaigazolja, hogy erősödtek a partneri kapcsolatok, a campusokon tízmilliárdos nagyságrendben zajlanak a felújítások és minden mérvadó nemzetközi rangsorban erősítettük pozíciónkat a tavalyi esztendőben, amely tendencia céljaink szerint a 2023-as esztendőben is folytatódik – emelte ki dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz kötődő képzések népszerűsége közel 30%-kal nőtt, de rendkívül keresettek a MATE pedagógiai képzései is, melyekre mintegy 80%-kal többen jelentkeztek, mint tavaly – tudatták sajtósaik. Az első helyes jelentkezőket tekintve 33%-os emelkedés tapasztalható: míg tavaly 3220 fő, addig idén 4284 fő nyújtotta be jelentkezését első helyen valamely felsőoktatási szakképzésre, illetve az osztatlan, az alap- és mesterszakokra.

Az agrár- és élelmiszertudományi képzésekre 3450 fő, a művészeti és művészetközvetítési képzésekre 499 fő, a gazdasági és társadalomtudományi képzésekre 2426 fő, a környezettudományi és természetvédelmi képzésekre 673 fő, a pedagógus és bölcsészettudományi képzésekre 848 fő, a műszaki és informatikai képzésekre pedig 1208 fő jelentkezett az idei normál felvételi eljárásban. Mindez azt jelzi, hogy nemcsak az agrárképzések, de a MATE minden más szakterületének képzései iránt is nőtt az érdeklődés.

Szóljon hozzá!