ZETApress

hírportál

Petőfire emlékezünk

Orbán Viktor miniszterelnök Petőfi Sándor kiskőrösi szülőházánál mond ünnepi beszédet március 15-én – jelentette be a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Facebook-oldalán.

Kovács Zoltán elmondta: egy héttel a nemzeti ünnep, március 15-e előtt összeült az operatív törzs, hogy gondoskodjon a rendezvények zavartalan lebonyolításáról. Megállapították, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban folyó munka nyomán nem maradt akadálya a rendezvények békés és biztonságos lebonyolításának.

Március 15-e idén szerdára esik, ehhez mérten igyekeztek összeállítani a programokat. Már 14-én kedden átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, az ünnep napján pedig a szokásoknak megfelelően 09 órakor zászlófelvonással díszelegnek a nemzeti ünnep előtt. Ezt követően huszármenet vonul a Múzeumkerthez, ahol 10:30 és 11:30 között a budapesti helyszínek díszünnepségei zajlanak, beszédet mond Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Mint megírtuk, egész nap folynak majd a családi programok a Múzeumkertben, lesz nyitott Parlament és a Budai Várban is várják az érdeklődőket, ahol megtekinthetik a Magyarország 365 nevű fotópályázat képeit.

A megemlékezések és az ünnepi programsorozat Kiskőrösön is folytatódik. Petőfi Sándor, nagy nemzeti költőnk születésének 200. évfordulóján a városban ünnepségek lesznek, amelyhez csatlakozik Orbán Viktor miniszterelnök is, aki 15 órától mond ünnepi beszédet a költő szülőházánál. A programsorozat részleteiről a kormany.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők – közölte Kovács Zoltán államtitkár. A kormányfői beszéd helyszíne és a parlamenti díjátadás ideje sem volt számomra meglepő, mert a múlt szerdán megjelent TV kéthetes 10-11. heti lapszámban, a Duna március 14-15-ei műsorában már olvastam.

Szentendrén is ünnepelnek

Március 15-én ismét ünnepi programmal várja látogatóit a Skanzen: huszártábor, lovas díszbemutatók és verbuválás színesíti a programot az 1848-as forradalom ünnepén a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A múzeumot ezen a napon a Hagyaték Lovas Egyesület huszárjai népesítik be, akik ügyességi játékokkal, bemutatókkal, huszárkiképzéssel hozzák közel a látogatókhoz a huszárok mindennapjait, és mutatják be katonai képességeit, viseletét, fegyvereit.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a márciusi ifjak történetével, próbára tehetik tudásukat a kiképző iskolában és zenés-táncos verbuválás során felcsaphatnak katonának. Kézműves foglalkozásokat is tartanak, ahol a látogatók elkészíthetik az 1848-as viseletek kellékeit. A huszárcsákó, a fakard és a kokárda mellett nemzeti színű karkötőt, kitűzőt és pártát is készíthetnek az érdeklődők. Megkóstolhatják az erdélyi konyha népszerű eledelét, a puliszkát, de terítékre kerül Petőfi Sándor egyik kedvence, a töpörtyűs pogácsa is.

Az Erdély épületegyüttesben az 1848/49-es szabadságharc erdélyi eseményeiről és Petőfi Sándor életének erdélyi helyszíneiről hallhatnak a látogatók. Az ünnep alkalmából megkoszorúzzák a Skanzenben az Erdély-épületegyüttes 1848-as honvéd emlékművét. A szentendrei Skanzen az ünnep után április 1-jén szombattól teljes nyitva-tartással várja látogatóit.

Szóljon hozzá!