ZETApress

hírportál

Pizza Sage-sütőből

Egy pizzasütővel kedvére kísérletezhet az ember. A pizza évtizedek óta közkedvelt ételnek számít és nemcsak Olaszországban, hanem Európában és Észak-Amerikában is előszeretettel fogyasztják. Lássuk, mi az eredeti olasz pizza készítésének titka!

Az igazi gourmetek akár otthon is készíthetnek maguknak hamisítatlan olasz pizzát. Ehhez mindössze néhány dologra kell figyelni! Az ausztrál konyhai gépeket gyártó Sage összeszedte a legfontosabb tudnivalókat – tudtuk meg Aranyi Pétertől.

A ma mindenki által ismert pizza az 1800-as évek végén, Nápolyban született meg és a paradicsomon, fűszereken, valamint a fokhagymán kívül semmilyen más feltét nem volt rajta. – Ugyan a tésztája csak alapvető hozzávalókból áll, mint például lisztből, vízből, sóból, élesztőből, de nagyon nehéz eltalálni a megfelelő egyensúlyt, amitől a pizzatészta pontosan olyan lesz, amilyennek lennie kell! – hívta fel a figyelmet Simon László, a Sage termékmenedzsere.

Már az sem mindegy, hogy milyen típusú lisztet használunk hozzá. A helyzet azonban az, hogy Magyarországon a sütéshez használt BL55 jelölésű liszttel sohasem lehet tökéletes pizzatésztát készíteni. Az olaszok a 00-ás lisztet használják, amit sokan egyszerűen pizzalisztnek is neveznek. – Ez annyiban más, mint a hagyományos fehérliszt, hogy a finomabbra van őrölve, többször van átszitálva és magasabb a gluténtartalma is, mint annak a lisztnek, amiből péksütemények készülnek – tette hozzá a Sage termékmenedzsere. Ez a liszt ugyanis lehetővé teszi, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, mivel nem fog a kézre ragadni.

Ha valakit izgat az otthon elkészített pizzák világa, akkor érdemes először egy könnyebb változattal, így például egy Margheritával kezdeni. Ehhez az alábbi hozzávalókra van szükség. A tésztához 50 dkg liszt, 300 ml langyos víz, 12 g élesztő, 2 lapos evőkanál só és 0,5 kávéskanálnyi cukor. A feltéthez 40 dkg mozzarella, 50 dkg friss meghámozott áttört paradicsom és olívaolaj bazsalikom.

Az elkészítéséhez először is egy kevés langyos vízbe bele kell tenni a cukrot és fel kell benne futtatni az élesztőt. – Ezután az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, az élesztős vizet, valamint a maradék langyos vizet. Következő lépésben pedig jól összedolgozzuk, addig ameddig a tészta el nem nyeri a szép, sima, nem ragacsos állapotát – emelte ki Simon László.

Ezután a tésztát le kell takarni egy nedves konyharuhával és langyos helyen legalább két órán keresztül kell keleszteni. Amennyiben megkelt, akkor fel kell osztani 25 dkg-os cipókra, majd ezeket egyenként be kell csomagolni folpak fóliába. Egy fogpiszkálóval néhány lyukat lehet rájuk szúrni és ezután három órán keresztül szükséges keleszteni.

Amennyiben letelt a három óra, akkor kinyújtjuk a tésztát a kezünkkel, lehetőleg úgy, hogy a közepe vékonyabb legyen, a széle pedig egy kicsit vastagabb – hangsúlyozta a Sage termékmenedzsere. A feltéthez a paradicsomot bazsalikommal fűszerezzük, majd rákenjük a pizzatésztára. Ezután szeletelünk rá mozzarellát, illetve megöntözzük egy kevés olívaolajjal. Végül előmelegített sütőben, körülbelül 250 fokon 15 percen keresztül sütjük. Miután a pizza jól átsült még frissen melegében érdemes felszeletelni és elfogyasztani!

Ha valaki egyszer rákap a pizza otthoni sütésére, akkor örökre rabul ejti. A Sage éppen ezért a pizza rajongók számára elkészítette a Smart Oven Pizzaiolo pizzasütőt, amely első otthoni sütő, amely eléri a 400 Celsius fokot, ennek köszönhetően mindössze 2 perc alatt képes megsütni autentikus olasz pizzát, mindezt úgy, mint a hagyományos fa tüzelésű kemence. – A Pizzaiolo öt előre beállított pizza sütési programmal rendelkezik, köztük az eredeti Wood Fired sütési stílus, az ikonikus New York-i stílusú pizza, a serpenyőben sült, a vékony és ropogós pizza speciális programja, sőt egy speciális program fagyasztott pizzákhoz – árulta el a Sage termékmenedzsere. A gourmetek és a kísérletező kedvű pizzakedvelők fantáziájának tehát semmi sem szabhat határt.

A Sage

A Sage márka 2018-ban váltotta fel a Catler márkanevet, de az innovációs és gyártási háttér nem változott. A prémium kialakítású kisháztartási gépek hazája továbbra is Ausztrália, azon belül a Breville-csoport, amely minden egyes készülék megalkotásakor a hosszú élettartamot és a vásárlók használat közbeni maximális komfortérzetét tartja szem előtt. Ez teszi a Sage készülékeket időtállóvá és klasszissá, legyen szó grillezésről, mixelésről, vagy kávéfőzésről.

Szóljon hozzá!