ZETApress

hírportál

Balatoni fejlesztések

Elkészültek a Balaton új víziturisztikai megállópontjai. Kishajós víziturisztikai megállópontok létesültek Balatonfüreden, valamint Keszthelyen, melyeket tavasszal már birtokba is vehetnek a látogatók – hangzott el a Balatoni Megállópontok létesítése projekt balatonfüredi záróünnepségén. Fotóink Szántó Áron / MVSZ felvételei.

A balatonfüredi központi létesítmény számára a Város Önkormányzata biztosított helyet a Balatonfüredi Camping területén.  A fejlesztés keretében új sétányt is létesítettek, ugyanis a látogatók az új 140 férőhelyes kikötőnek, víziturisztikai szabadidőközpontnak és kajak-kenu pontnak is otthont adó Kékszalag PORT-ot a Kékszalag-sétányon keresztül tudják megközelíteni. Keszthelyen a frissen létesült Kajak-Kenu Pont a Keszthelyi Yacht Kikötő melletti Libás strandon, a város keleti részén várja a látogatókat.

Schmidt Gábor, a HM Sportért Felelős Államtitkárság sportért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a projektzáró ünnepség sajtótájékoztatóján elmondta: ezek a beruházások hatalmas lépést jelentenek abba az irányba, hogy minél többen válasszák a sportot, azon belül is a vízisportokat a szabadidejük eltöltésére, ezáltal az egészségük életminőségük javítására.  Külön kiemelte, ezek a létesítmények azt is segítik, hogy az utánpótlásnevelés még szélesebb körben megvalósulhasson a Balaton körül

Kiemelten fontos, hogy ezek a létesítmények, megtöltődjenek és a nap szinte minden percében körülöttük minden szintű, azaz szabadidős- és élsporttevékenység is legyen. Minél többeknek lehetőséget kell adnunk, hogy ezen Megállópontokon a hozzájuk kapcsolódó sportágakat kipróbálják, itt mozogjanak, sportoljanak – fogalmazott Schmidt Gábor.

Dr. Kontrát Károly, Balatonfüred térségének országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy a régióban, kiemelten Balatonfüred városában ilyen magas minőségű beruházások valósulhattak meg. A politikus hangsúlyozta, ezek a jövőbe való befektetésnek tekinthetők, hiszen éppen a minőség és a színvonal okán egyre több vendéget csábítanak a térségbe.

Ilyen és ehhez hasonló létesítmények mindenféleképpen segítik a helyi és a régió turizmusát, hiszen ezeket látogatva emelkedik a vendégszám, illetve a turisztikai költésekkel kapcsolatos mutatók is még inkább javulnak. Ki kell emelnem az ezen felüli gazdasági hatásokat is, ugyanis egy-egy ilyen létesítmény munkahelyeket teremt, valamint helyben tartja a meglévő munkaerőt – fogalmazott Kontrát doktor.

Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy ezen városrész az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően most már teljesen más arcát mutatja. Hozzátette: nem titkolt cél volt, hogy ezt a területet még inkább bekapcsolják a város vérkeringésébe.

Egy évvel ezelőtt tavasszal nyithattuk meg a Balaton első ötcsillagos szállodáját, ami a Kékszalag PORT szomszédságában van. Megvalósult a kemping mostanra tervezett felújítása, magas színvonalú konferenciaterem is épült a területen, valamint elkészült a Kékszalag-sétány. Mindezen beruházások célja, hogy minél szélesebb körű szolgáltatás legyen elérhető a városban, egészen a konferenciaturizmustól a szabadidős- és sportturizmusig. Fontos kiemelnem, hogy ezek a létesítmények ahogyan a hozzánk látogató vendégeket, úgy a városban és a térségben lakókat is kiszolgálják – fogalmazott Bóka doktor.

Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a balatonfüredi megállópont létrejötte egy nagyon fontos mérföldkő a sportszövetség életében. Itt ugyanis nem csupán a hajóhelyet bérlők találtak otthonra, hanem számos a Szövetség által rendezett versenynek biztosít helyszínt a létesítmény.

Nem volt akadálymentes az út amíg eljutottunk ideig, de én nagyon büszke vagyok rá, hogy a beruházás ilyen sikeresen elkészülhetett. Ez a vízisporttelep nem csupán egy hajóparkoló, hanem nagyon fontos és kiemelkedő rendezvényhelyszín is. Legyen szó szabadidős, vagy versenyvitorlázásról, úgy gondolom, hogy mindenki, aki sportágunk iránt érdeklődik megtalálja a lehetőségeket – fogalmazott Gerendy Zoltán.

Holczhauser András, a Kékszalag PORT-ot üzemeltető Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ ügyvezetője A beszédek után mutatta be részletesen a kikötői infrastruktúrát, valamint a Marina központi épületét és annak szolgáltatásait.

A Beruházás

A GINOP-7.1.2-15-2016-00013 és a GINOP-7.1.9-17-2018-00026 azonosítószámú projektek célja a Balatonfüredi Megállópont és egyéb turisztikai szolgáltatások létrehozása, valamint a Balatonon a turisztikai célú túravitorlázás átfogó fejlesztése mellett a különféle sportturisztikai tevékenységek összekapcsolásával közös megállóhelyek hálózattá alakítása. Ez a forma lehetővé teszi a turisták számára a célállomások bejárását, valamint a túravitorlázás távlati koncepciójának is megfelel.

A balatonfüredi központi létesítmény számára Balatonfüred Város Önkormányzata biztosított helyet a Balatonfüredi Camping területén 1,2 Ha területen. A GINOP-7.1.2-15-2016-00013 számú projekt keretében 1,940 milliárd, a GINOP-7.1.9-17-2018-00026 számú projekt által 1,398 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés legfőbb eleme a 140 férőhelyes kikötő és az azt kiszolgáló parti infrastruktúra, a Kékszalag-sétány, a keszthelyi kajak-kenu megállópont, amelyek sportturisztikai szempontból a térség kiemelt helyszíneként szolgálnak a jövőben. A projekt keretében a megvalósító konzorcium keresztpromóciós tevékenységet folytatott a Tisza-tóval, melynek során a két régió egymás szolgáltatásainak az elérését és népszerűsítését biztosítja. A projekt keretében továbbá vitorlás kishajók, túrakajakok, valamint SUP-eszközök kerültek beszerzésre.

Szóljon hozzá!