ZETApress

hírportál

Himnusz a múzeumban

Himnusz 200 címmel a Petőfi Irodalmi Múzeum I. emeleti Dísztermében érmekibocsátáson és zenetörténeti előadáson voltunk ma 14 órától a tegnapi Magyar Kultúra Napja alkalmából. Fotóink Egressy Rita felvételei.

A Magyar Nemzeti Bank Himnusz megnevezéssel ötezer darab 15 ezer forint névértékű ezüst és hatezer darab 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a nemzeti énekünk alapjául szolgáló költemény megírásának 200. évfordulója kapcsán. Kölcsey: Himnuszát Lipics Franciska másodéves színművészpalánta szavalta el. Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója elmondta, hogy a költemény megírásakor Petőfi Sándor 3 hetes, míg Madách Imre 3 napos volt. Tíz éve hallottam, hogy Kölcsey csekei magányában a Megismerni a kanászt kezdetű népdalt dúdolva írta meg versét. Nem tudom, így volt-e vagy anekdota, melyről ma senki sem beszélt.

Az emlékérméket Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója bocsátotta ki. A helyben megvásárolható érmékhez a Magyar Pénzverő Zrt. Báthory utca 7-beli érmeboltjában és webáruházában is hozzájuthatunk. A Himnusz emlékérméket tervező Soltra E. Tamás szobrászművész vezette be a résztvevőket az érmetervezés rejtelmeibe, majd Gusztin Rudolf zenetörténész Erkel Ferenc zenéjének keletkezését, a Himnusz zenéjének fejlődését mutatta be saját zongora-, majd hegedűkíséretével, de a kanászos változatot ő sem játszotta el. Vajon miért nem?

Szóljon hozzá!