ZETApress

hírportál

Madách 200 Balassagyarmaton

Takaró Mihály és L. Simon László kapja idén a Madách-díjat. Madách Imrére emlékeznek születésének 200. évfordulója alkalmából 20-án pénteken Balassagyarmaton. A megyei Madách-ünnepségen átadják a Madách-díjakat is, amelyeket idén Takaró Mihály irodalomtörténésznek és L. Simon Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának ítéltek.

A Nógrád megyei Madách-ünnepségen, amelynek hagyományosan Balassagyarmat ad helyet, 13 órakor Madách Imre-emlékkiállítást nyitnak a Palóc Múzeumban, 14 órakor megkoszorúzzák a Civitas Fortissima téri Madách-szobrot, majd 15 órakor újabb kiállítás nyílik a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A 15:45-kor kezdődő központi ünnepségen ugyanitt adják át az idei Madách-díjakat. Ünnepi beszédet mond Kövér László házelnök.

Takaró Mihály József Attila-díjas irodalomtörténész, költő, tanár a 90-es évek közepén elsőként Magyarországon elkészítette az érettségi útmutatót magyar nyelv és irodalomból. 2012-ben kezdeményezésére került az új Nemzeti Alaptantervbe többek között Herczeg Ferenc, Tormay Cécile, Szabó Dezső és Nyírő József. Ő szerkesztette a Kárpát-medencei magyar irodalom 1920-tól az ezredfordulóig című irodalomtörténeti kézikönyvet és szöveggyűjteményt.

L. Simon László József Attila-díjas író, költő, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója korábban 2004 és 2010 között a Magyar Írószövetség titkára, 2010-től országgyűlési képviselő és az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, 2011 októberétől a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke, 2012 és 2013 között a kultúráért felelős államtitkár volt. Munkái között van a Versenyhátrány – A (kultúr)politika fogságában, A római szekér; Kulturális politika – politikai kultúra vagy a Körbejárni a hazát című esszékötet.

A Madách-díjat korábban megkapta többek között R. Várkonyi Ágnes történész, Andor Csaba, a Madách Társaság elnöke, Kerényi Ferenc, Szabó András és Bene Kálmán irodalomtörténész, Supka Magdolna művészettörténész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező és posztumusz Lukács Margit színművész. A megyei elismertek között volt Csikász István előadóművész, Őze János néptáncos, Csemniczky Zoltán képzőművész, Kapros Márta főmuzeológus, a Nógrád Táncegyüttes és a Mikszáth Kálmán Társaság.

Hagyományosan a Madách-ünnepségen adják át Balassagyarmat Horváth Endre-díját is. Ezt az elismerést olyan, a városhoz kötődő képzőművészek kapják, akik alkotásaikkal országos és nemzetközi elismerést szereztek. A képviselő-testület idén Moharos Lili rajzművészt részesíti a díjban a hétköznapok magasabb szintű, művészi átélésének közvetítéséért, munkásságáért, magas színvonalú tevékenységének elismeréseként, melyet Csach Gábor polgármester ad át. Az ezt követő kulturális műsor után az állófogadás 17:30-kor kezdődik.

Madách Imre: Az ember tragédiája szerzője 1823. január 20-án született a Nógrád vármegyei, ma szlovákiai Alsósztregován. A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja első drámai művét már 16 éves korában megírta, húszévesen királyi táblabíró lett Nógrád vármegyében. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt a közigazgatást szervezte, részt vett a nemzetőrség felállításában. Az ember tragédiája mellett fontos munkái A civilizátor című komédia és a Mózes című dráma. Sajnos csak 41 évet élt, 1864. október 05-én hunyt el.

Az 1964-ben, halálának 100. évfordulóján alapított díjat minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adják át. A díj adományozható egyéneknek és közösségeknek a tudomány, az irodalom, a művészetek és a közművelődés terén végzett kiemelkedő tevékenységért; külföldiek számára a Madách-életmű gondozásáért, fordításáért, kutatásáért. A díjból évente mindössze kettő adható.

Szóljon hozzá!