ZETApress

hírportál

XIX. Prima Primissima

Tegnap 19 órától immár 19. alkalommal adták át a 10 kategóriában meghirdetett Prima- és Prima Primissima-díjakat, továbbá a Közönségdíjat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek a MÜPA-ban megtartott gálaesten, melyet az m5-ön 21 órától felvételről láthattunk. A délutáni 23. VOSZ-ünnepről idekattintva olvashatunk.

A Demján Sándor által, a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával 2003-ban alapított elismerés célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Az OTP Bank immár tíz éve tartja fenn a díjat, amelyet egyedülálló társadalmi elfogadottság, figyelem és elismerés övez. A 2022-es Primák, Primissimák és a Közönségdíjas, aki Primissima nem lehetett ugyan, de ő is 15 millió forinttal gazdagodott:

1. Magyar építészet
Gettó Tamás DLA építész, belsőépítész, egyetemi tanár
Prof. dr. Sugár Péter építész
Váncza László építész

2. Magyar képző- és iparművészet
Baksai József festő-és grafikusművész
Hager Ritta textilművész
Vagyóczky Károly festő-és grafikusművész, bankjegytervező

3. Magyar oktatás és köznevelés
Gabnai Katalin drámatanár, színikritikus
Härtlein Károly mesteroktató
Nógrádi Gábor író, népművelő

4. Magyar tudomány
Dr. Halmai Péter közgazdász
Dr. Lovász László matematikus
Prof. dr. habil. Szakály Sándor történész

5. Magyar ismeretterjesztés és média
Bartók Rádió komolyzenei rádió
Hadas Krisztina televíziós újságíró, szerkesztő, riporter
Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser

6. Magyar sport
Dr. Hegedüs Csaba olimpiai bajnok birkózó, mesteredző
Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok kardvívó
Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó

7. Magyar népművészet és közművelődés
Kovács Gyula erdész, a régi magyar gyümölcsfajták őrzője
Táncház Egyesület
Virágvölgyi Márta hegedűtanár, népzenész

8. Magyar irodalom
Dobai Péter költő, író, dramaturg
Kovács András Ferenc költő, esszéíró, műfordító
Tóth Erzsébet költő

9. Magyar zeneművészet
Horváth Kornél ütőhangszeres előadóművész
Keller András hegedűművész, karmester
Kovács Kati énekesnő, szövegíró, filmszínésznő

10. Magyar színház-, film- és táncművészet
Gálffi László színművész
Pogány Judit színművésznő
Popova Aleszja balettművésznő

A gála elején, a 4. és 8. díjátadás után, valamint a fináléban egy-egy korábbi primissima és junior primissima közös produkcióját láthattuk. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében felidézte, hogy utoljára 2019-ben rendezhették meg a gálát nagyközönség előtt. Az azóta eltelt időszakban az alapítvány ugyan működött, de 2020-ban a világjárvány miatt úgy gondolták, hogy a hagyományos díjak helyett inkább az egészségügy területén működő, nehéz helyzetbe került civil szervezeteken segítenek. 2021-ben pedig a járvány miatt csak szűk körben tartották meg az eseményt.

Nemcsak a díjazottakat ünnepeljük idén, hanem a húszéves Prima Primissima Díjat is, amely Demján Sándor kezdeményezésére jött létre és széleskörű társadalmi összefogásra talált – hangsúlyozta az elnök hozzátéve, hogy bár a járvány kevésbé fenyeget, nem lehet felhőtlenül ünnepelni. A szomszédban háború van, és sokan egzisztenciálisan nehéz helyzetbe kerülnek az ország gazdasági helyzete, az energiaválság, az ellátási bizonytalanság és a magas infláció miatt. – Ebben a helyzetben nagy a felelősségünk abban, hogy támogassuk a tudósokat, művészeket, sportolókat, hogy a nehézségek miatt ne kelljen a tevékenységüket abbahagyni – tette hozzá kitérve arra, hogy idén összesen 652 érvényes jelölés érkezett a korábbi díjazottak és a szakmai szervezetek részéről.

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy nemcsak a Prima Primissima-, hanem a Prima-díj is jelentős elismerés, hiszen bármely területen az első háromba kerülni rendkívül nagy tehetséget, odaadást, elkötelezettséget és erőfeszítést igényel. – Ami az egyes kategóriákat összeköti, az a verseny, ez szüli azokat a teljesítményeket, életutakat, amelyek a legjobbakat megkülönböztetik a többiektől – hangsúlyozta Csányi Sándor hozzátéve, hogy ezeknek a teljesítményeknek az elismerése és bemutatása megerősíti a nemzeti önbecsülésünket, a tenni akarásunkat és ösztönzést ad a jelennek és a következő nemzedékeknek is. Táplálja azt a reményt, hogy tisztességes versenyben kemény munkával és kitartással minden elérhető!

Szóljon hozzá!