ZETApress

hírportál

Vágóhídból lakópark

Újjászületett a Közvágóhíd egykori Fogadóépülete. Archív felvételekből álló minitárlat is megidézi a várostörténeti jelentőségű terület korabeli mindennapjait – tudatták sajtósaik.

A IX. kerületi Soroksári úton megvalósuló City Pearl beruházás fontos állomásaként eredeti pompájában építették újjá a Közvágóhíd terület egykori Fogadóépületét. A szigorú műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően, korhűen visszaépített épületbe az első időszakban a lakópark értékesítési irodája kap helyet.

Az egykori Közvágóhíd többhektáros alapterülete nyüzsgő ipari városrész volt, amely azonban a XX. század végére minden tekintetben funkcióját vesztette, elhagyatott, lepusztult lerakat-raktár területté vált. A sok évtizedes gazdátlanság következtében a telken található épületek jelentős része életveszélyessé, menthetetlenné vált. A most kibontakozó projekt eltökélt célja ugyanakkor, hogy megőrizze, megidézze a terület korábbi jelentőségét az emblematikus részek megtartásával, felújításával. Ennek a szándéknak első megvalósult állomásaként adták át a kivitelezők a romjaiból újjáépített egykori Fogadóépületet, amelyet az értékesítéssel foglalkozó munkatársak vehetnek most birtokba.

Az épületet ünnepélyes megnyitón adták át a cégcsoport ügyfelei, a beruházás és az ingatlanok iránt érdeklődő befektetők jelenlétében, ahol a korabeli képeket is megtekinthették a résztvevők. A szervezők nyílt napot is terveznek minden érdeklődő számára, aki kíváncsi, milyen volt az élet a Közvágóhídon, és hogyan újult meg elsőként a Fogadóépület a területen. A beruházók a korhű visszaépítésen túl is szerettek volna tisztelegni az ikonikus iparterület emléke előtt, ezért korabeli, a Közvágóhíd mindennapjait ábrázoló fotók, képeslapok nagyméretű változatából mini tárlatot is berendezett itt. A kiállítás végleges helyét még nem jelölték ki a szervezők, de biztosan emelni fogja a beruházás fényét, amint megidézi a terület egykori mindennapjait.

A City Pearl lakópark központi eleme lesz a szintén megőrzött és projekt részeként ugyancsak felújítás előtt álló emblematikus víztorony. Az eredeti formájában őrzik meg a kapukat kétoldalról díszítő jól ismert szobor alakokat is. A Közvágóhíd várostörténeti jelentőségét további épülethomlokzatok műemléki visszaépítésével idézi meg a nagyszabású beruházás.

Nemzetközi léptékben is ritkaságnak számít, hogy egy ipari műemlékvédelmi régiót ilyen módon, megújítva-megőrizve lássanak el új funkciókkal, a korábbi mészárszékek, hentesek és mészárosok, kifutófiúk, segédek és kereskedők nyüzsgő forgataga helyén zöld kertek, zöld felületek, kávézók, éttermek, szállodák, irodák, gazdag kínálatú üzletek veszik át a stafétát. A korabeli gyárias, ipari célokat szolgáló macskakövek, betonutak helyén rekreációs helyek, parkok várják a pihenni vágyókat, miközben a múlt századok hangulata is tetten érhető marad.

A lakópark

A City Pearl-ben helyet kapó, 1+0, 1+1, 2+1, 3+1 és 4+1 elrendezésű lakások méretei 27-147 m2-ig terjednek. Az 1. ütem alatt 341 lakás, 7 iroda, 311 parkoló, 356 kerékpártároló és 123 tárolóhelyiség kerül átadásra 2024 tavaszán. A 2. ütemben 336 lakás, 10 üzlethelyiség, 298 parkoló, 351 kerékpártároló és 124 tárolóhelyiség készül el várhatóan 2025-ben. A beruházás tekintetbe veszi a megújuló városrész valamennyi infrastrukturális igényét, és gazdagítja a környék élhetőségének feltételeit, többek közt ezt támogatja az is, hogy az új lakások lakói egyúttal parkolási lehetőséghez is jutnak az épületek alatti tágas, összesen közel 2000 autónak parkolóhelyet biztosító mélygarázsokban, és persze, ahogy ez elvárható manapság, biciklitárolóból is másfél ezer hely áll majd rendelkezésre.

Eközben a kis zöld szigetként elhelyezkedő terület szépen illeszkedik a város szövetébe, új metróvonal és új vonatmegálló is épül a City Pearl tőszomszédságában, így a karnyújtásnyira elérhető kulturális intézmények és szolgáltatások mellett közelebb jön a városrészhez a belső kerületek varázslatos világa is. Az újjászülető területről fontos tudni, hogy az év elején a beruházás megkapta a rozsdaövezeti besorolást, ami a lakásvásárlók számára még vonzóbbá teheti a befektetést: az itt vásárolt új építésű lakások után ugyanis visszaigényelhetik az 5%-os áfát.

Szóljon hozzá!