ZETApress

hírportál

Korszerűbb főiskola

Korszerűsíti épületeit az AVKF a váci campusán. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci campusának Schuszter Kostantin tér 1-5. szám alatti Központi-épülete, valamint a Szent Miklós tér 14. szám alatti épülete a zöld átállás elősegítése érdekében komplex energetikai korszerűsítésen fog átesni.

A fejlesztés az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg. A védett épületek komplex energetikai korszerűsítésére szánt 501,74 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a főiskola a Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális- és készség-fejlesztése címmel kiírt Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz felhívásra benyújtott RRF-2.1.2-21-2022-00037 azonosító számú pályázat útján nyerte, 100%-os támogatási intenzitással.

Sikeresen pályázta meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola az Európai Unió és Magyarország Kormánya által kiírt építési beruházásra szóló támogatást, amelynek segítségével váci campusának épületeit teheti korszerűbbé ? energiafelhasználási szempontból is. A fejlesztésnek köszönhetően a pedagógusképző főiskola 1100 hallgatója, oktatói és további munkatársai a XXI. századi körülményeknek megfelelő, modern, a környezet számára is fenntarthatóbb épületekben dolgozhatnak és tanulhatnak várhatóan 2024-től. A projekt céljai:

minőségi és gyakorlatorientált oktatás biztosítása a hallgatók számára modern oktatási környezet kialakításával,

a képzések munkaerőpiaci értékének fokozása,

a hallgatók, oktatók, munkatársak esélyegyenlőségi helyzetének javítása,

a főiskola gazdasági hátterének és munkavállaló-megtartó képességének növelése,

az egyházmegyén belüli társadalmi összetartás megteremtése,

az éghajlatváltozás mérséklése és a fenntartható működés elősegítése a zöld gazdasági átmenethez ? az energiafüggőség és -felhasználás csökkentésén, napenergia alapú villamos áram termelésén és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésén keresztül.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a Váci Egyházmegye fenntartásában álló, közfeladatot ellátó, önálló jogi személy, mely a régió (elsősorban Észak-kelet Pest megye, Nógrád megye) egyetlen felsőoktatási intézménye. A főiskola kiemelt feladata a pedagógus és szociálpedagógus képzés, amelyekkel a régió súlyos munkaerőpiaci igényeit próbálja javítani, emellett közvetve a társadalmi, gazdasági hátrányok ellensúlyozását is segíti.

A főiskola jelenleg nem csupán a felsőoktatás területén, de pedagógusképző intézményként sem éri el az alapvető infrastrukturális és szakmai feltételeket, amelyekre szükség van a mai modern, digitális oktatáshoz. A főiskola fenntartója által biztosított műemléki és helyi védelem alatt álló, 240 és 135 éves épületek rendkívül rossz állapotban vannak, épületenergetikai szempontból sem alkalmasak a munkavégzésre.

Ezen hiányosságok megoldására tűzte ki célul a főiskola váci campusán álló két épületének komplex energetikai korszerűsítését, a fenntarthatóság elősegítése érdekében. A projekt keretében mindkét védett épület jelentősen túl fogja teljesíteni a 2019/786 bizottsági ajánlásban meghatározott, a közvetlen és közvetett ÜHG-kibocsátást – az előzetes kibocsátásokhoz képest legalább 30%-kal történő csökkentését -, így a 026A klímakód teljesítése biztosított. Az 6949 m2-es Központi épület 240 éves, a felújítást követően a GG-ből DD-kategóriába fog kerülni, míg az 1072 m2-es, 135 éves Szent Miklós téri épület FF-ből CC-kategóriába fog kerülni. A beruházás várható befejezése 2023. december 31-e.

Szóljon hozzá!