ZETApress

hírportál

Gábor arborétuma

Németh Gábor Dávid: Lebegő arborétum című legújabb könyvének bemutatója és dedikálása volt tegnap este az újbudai Kis Présházban, a Bartók Béla út 44-ben. A szerzővel Deres Kornélia, a kötet szerkesztője beszélgetett. Borítóterv: Szalay Miklós.

Kamillakényszer. Ez a kedvenc szóleleményem Németh Gábor Dávid 2. kötetében. Pedig nehéz választani, a szerző tényleg virágzáskényszerben van: ontja magából a lírai privátnyelv fétiseit. Ez az elvadult bőség betegség és ellenszer egyszerre, hiszen a kamilla másik neve az orvosi székfű. A versek belső tájai tehát mérgezve gyógyítják magukat, miközben ebben a pszichológiai-költői burjánzásban nem lehet sose eldönteni, hogy a szépség mikor zabálja magát daganattá vagy fordítva. Hogy mikor lesz a jelentés áttétes. Fóbiák, rögeszmék és fantazmák szellemcsaládfái a Lebegő arborétum igazi főszereplői, mintha az ember csupán a betegségnyelv parazitája vagy puszta mellékterméke lenne. De miért untatnánk magunkat humanista hétköznapokkal, ha annyi gyönyörű virág nyílik a szorongás kertjében. Nem lehet őket olvasatlanul hagyni. A kamillakényszer fertőző, de ha hörghuruttal vagy más légzőszervi betegséggel küzdünk: inhaláljunk bátran – írta a fülszövegben Nemes Z. Márió.

Németh Gábor Dávid (1994, Budapest) költő, szerkesztő, első kötete Banán és kutya címmel jelent meg (FISZ, 2017). A Fatima című kamaraopera librettójának szerzője, az előadást a Kolozsvári Magyar Opera mutatta be. Második librettóját az Emmát, a MŰPA díjazta. A most megjelent 60 oldalas könyv idekattintva megrendelhető a Pree Kiadó webáruházában.

Szóljon hozzá!