ZETApress

hírportál

Partért kiáltó

A Prae Kiadónál hamarosan megjelenik Platon Karataev – Balla Gergely: Partért kiáltó című könyve! A kötet Balla Gergely szövegeit tartalmazza, melyeket a Platon Karataev zenekar dalaihoz készített: az azonos című és szintén január végén bemutatásra kerülő új lemezének dalszövegeit.

Az illusztrációkat, a szövegképeket és a borítót Dobos Emőke tervezte. A záró szöveget Győrffy Ákos írta. Fülszöveg: Vecsei H. Miklós. A szerkesztő Péczely Dóra, a szövegeket L. Varga Péter gondozta. Könyvmenedzser: Balogh Franciska. Előrendelhető a Prae Kiadó webáruházában – tudatta Tegyi Timea, sajtókommunikáció.

de te maradj, ha idáig eljöttél, siet, ki gyorsabb az erdőnél – írja Balla Gergely a Partért kiáltó című dal szövegében, és már itt megállhatnék, ennél az egy sornál. Letáborozni egy sor mellett, sátrat verni, vizet hozni a forrásról, tüzet rakni. Eltölteni egy éjszakát a tűznél, a lassan elmozduló csillagképek alatt. A Platon Karataev világától amúgy sem állna távol egy ilyen erdei éjszaka. Főleg az új lemez, a Partért kiáltó tűnik olyannak, mintha egy ilyen hosszú éjszakát beszélne el. Valaki ül egy erdei tisztáson és nézi a csillagokat. Ilyen egyszerű ez. Végül is minden ilyen egyszerű – írta Győrffy Ákos.

Vecsei H. Miklós könyvajánlója

Mindannyian érezzük, hogy egy új világnak vagyunk kapujában. Olyan tempóval változik a tények és a valóság viszonya, a szavak és az igazság távolsága, hogy bibliai erővel kell kapaszkodnunk, és csak remélhetjük, hogy valóban létezik, amit kézen fogunk. Ketté fogunk válni. Ahogy jelen kötet megjelenésekor második évszázadába lépő Pilinszky János írja Pont és haza című versében: Az ördög limonádét hörpöl. Övé a pont és minden egyenes, mindaz, ami áttekinthető. Az igazak homályban kóborolnak. Gergő szövegei, a Platon Karataev zenéje, koncertjei, a kötet illusztrációi és a versalakok együtt feszegetik velünk a kérdést, hogy van-e még itt út az ismeretlen felé? És hány út vezet ahhoz, amit sosem érhetünk el? P. J. második évszázadát együtt kezdhetjük. Gergő lelke alliterál az Övére. Ugyanazokkal a láthatatlan betűkkel kezdődnek szavaik, mi pedig érzünk valami mindennél fontosabb reményt.

Mi is tudjuk, és zeng bennünk, hogy csak befelé vezet kiút. Mi is tudjuk, hogy minden botrány és álarc végül vízzé kell tisztuljon. A semmi körüli együttléteinknek van egy örökké várt, mégis váratlan állapota, amikor megáll az idő, amikor valójában érezhetjük, hogy ki a másik, kik vagyunk mi, és hogy létezik a harmadik: eggyé olvadásunk képviseli a valóságot. Ez a kötet több mint kísérlet e szavakon túlinak leírására. Homályban vagyunk, de valaki megfogta a kezünket, együtt megyünk az úton. Ez felfoghatatlan öröm a mai világban, és csak remélhetjük, hogy így maradunk, és új és új ígéretet kapunk, hogy hihetünk ebben a megszentelt botladozásban.

Könyvbemutató és kiállításmegnyitó az újbudai Kis Présházban, a Bartók Béla út 44-ben február 3-án csütörtökön 18 órakor, mely egyben a kötet vizuális anyagából készített kiállítás megnyitója is. Résztevők: Balla Gergely (szerző), Dobos Emőke (grafikus), Péczely Dóra (szerkesztő), és a kérdező: Székely Zoárd költő, újságíró.

A Platon Karataev zenekar

A Tolsztoj-karakterről elnevezett Platon Karataev már 2016-os feltűnésekor erős dalokkal jelentkezett. Az eddigi két nagylemez, a telt házas koncertek, a sikeres hazai és külföldi turnék, valamint a sokmilliós Spotify-hallgatottság igazolta a várakozásokat.

Mint 2021. december 30-án a közösségi médiában írták, mozgalmas év áll mögöttük: A nyáron felléptünk a kedvenc fesztiváljainkon (Fishing, Bánkitó, Campus, Ördögkatlan, Kolorádó, Strand, Művészetek Völgye, BudaörsFeszt, Gyulai Várszínház, stb), és telt házas koncerten mutatkoztunk be a MÜPÁ-ban, egymás után kétszer is megtöltöttük az A38 Hajót, és a Kobuciban is rengetegen voltunk. Játszottunk Szegeden, valamint a csodálatos Elefánttal Debrecenben, Pécsett és Kecskeméten, az őszt egy csonka német turnéval zártuk, ami után az év vége kifelé kicsit csendesebbnek tűnhet, de a háttérben rengeteg izgalmas dolog készülődik! Köszönjük mindenkinek, aki bármilyen formában velünk tartott ebben az évben, reméljük, találkozunk jövőre is!

Január végén érkezik a Platon Karataev 3. nagylemeze! A Partért kiáltó a zenekar első, teljesen magyar nyelvű anyaga. A dalok a létezés magját járják körül, módosult tudatállapotokon, önmagunkkal és az elmúlással való szembenézésen keresztül. Lemezbemutató koncert január 28-án pénteken 19 órakor a belvárosi Akvárium Klubban, az Erzsébet tér 12-ben. A koncerten a Partért kiáltó kötet és CD is megvásárolható.

Szóljon hozzá!