ZETApress

hírportál

Kapcsoltam, de ők sajnos nem

Az ötven éves Magyar Televízió nosztalgiázással ünnepelte tegnapi születésnapját. Felelevenítették az idő közben eligazolt Vágó István műsorai mellett a hűséges Rózsa György 27 évvel ezelőtt indult Kapcsoltamát. Míg a hőskorban húsz forinttól lehetett eljutni dupla, vagy semmi alapon több mint tízezerig, addig most az eredeti összegek százszorosát, akár egymillió-kétszáznegyvenezer forintot is hazavihetett a szerencsés betelefonáló.

Kevesen tudják, hogy 1996. nyarán, az atlantai olimpia előtt újra indult egy rövid időre a műsor az alapító Vitray Tamással. Csak négy kérdést kellett tudni két-, négy-, nyolc- és tizenhatezer forintért. Egy-egy kérdést másfél percen belül kellett megfejteni, s nekem is sikerült adásba kerülnöm.

Amíg az aktuális versenyző gondolkodott, én a telefonvégen vártam soromra. Persze ehhez az is kellett, hogy az asszisztensnek helyes választ adjak. Mivel a versenyző nem tudta a megoldást, a 90 másodperc letelte után tőle elbúcsúztak, engem viszont bekevertek. Megmondtam a választ Vitraynak, s kértem a következőt. Ezt is könnyen megfejtettem.

Úgy terveztem, hogy elég lesz a nyolcezer forint. A harmadik kérdés úgy szólt, hogy mi a kakukktojás a fej, szív, tüdő és a lép között. Mivel korábban az egészségügyben dolgoztam, rögtön rávágtam, hogy a szív, lép és tüdő belső szerv, a törzsön belül helyezkedik el, a fej viszont nem. Meglepetésemre a játékvezető nem fogadta el a választ. Ne az élettan témakörben gondolkozzon, mondta, a megoldás sokkal egyszerűbb.

Sajnos nem tudtam elszakadni a biológiától, így kiestem. A következő játékostól tudtam meg, hogy a fej, szív és a lép nem csak főnév, de ige is, míg a tüdő nem az, így azt kellett volna választanom a fej helyett. Mivel egy televíziós játék nem a gondolatolvasásról szólt még akkoriban, azóta sem értem, hogy miért eshettem ki. Válaszom tökéletes volt, csak a kérdés kiagyalói nem kapcsoltak időben.

Az egy évvel később alakuló kereskedelmi csatornák azóta már átvették a gondolatolvasó szisztémát. Hiába ad jó választ a sok-sok betelefonáló, ők mindig újabbat kérnek Mi másra gondoltunk jelszóval. Gondolni sem merem, hogy azért nem fogadják el az elsők között betelefonálók válaszait, hogy minél többen telefonáljanak, s ezzel is növeljék bevételüket. Ekkora aljasságot nem tételezhetek fel a kollégákról!

Szóljon hozzá!