ZETApress

hírportál

Csendes advent!

Rendhagyó módon nyit az AdventBazilika. Csendes ünneplés a Szent István téren, közös élmények a biztonságot jelentő online térben – tudatta a KEN!media.

Karácsonyfa állítással, valamint egészen az újévig tartó online aktivitás- és élmény-sorozattal járul hozzá a koronavírus-járvány miatt idén rendhagyó ünnepi időszakhoz az AdventBazilika. A tavalyi évben Európa legszebb karácsonyi vásárának választott rendezvény szervezői hisznek abban, hogy a megváltozott körülmények között minden eddiginél nagyobb szükségünk van arra, hogy megéljük az ünnepet!

A remény adventje! – ezzel a mottóval indul 2020-ban az AdventBazilika. Az idén 10 éves rendezvénysorozat a koronavírus-járvány miatt ugyan hagyományos formájában elmarad, azonban számos aktivitásával az online térbe költözve változatlanul igyekszik betölteni legfontosabb misszióját, hogy átadja a karácsonyi ünnepkör üzeneteit és hangulatát.

Az érvényben lévő szabályozásnak megfelelve, idén nem lesznek gasztro és kézműves kiállítók, a csendes ünneplés jegyében a Szent István téren azonban három ünnepi szimbólum – a rendezvény 12 méteres, gyönyörűen feldíszített karácsonyfája, a Szent István Bazilika lépcsője előtt felállított betlehemi jászol és egy 5 méter átmérőjű adventi koszorú – lesz kihelyezve.

Nem marad el az adventi gyertyagyújtás, amit a hagyományoknak megfelelően idén is Snell György Esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István Bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre fog elvégezni, az ünnepélyes alkalmakat egy-egy, az alkalomhoz illő művészeti előadás, vers vagy dal fogja kiegészíteni. A nagyközönség mindezt az AdventBazilika online felületein, élőben tudja majd követni.

A Magyar Ökomenikus Segélyszervezettel együttműködve videó-interjú sorozat készül, melyben hírességek mondják el az adventtel kapcsolatos emlékeiket, gondolataikat, hitet és reményt adva ezekben a nehéz időkben. Mindenki számára online elérhető lesz az Advent hangjai címmel a rendezvényhez készült különleges zenei válogatás, az AdventBazilika tízéves évfordulója apropóján pedig a rendezvény fotóarchívumának darabjaival idézik fel a rendezvény legszebb pillanatait és ugyanerre kérik azokat a látogatókat is, akik rendelkeznek a vásárban készített képpel.

Indul AdventBazilika online kézműves kalendáriuma, amely minden nap bemutat egy-egy kézműves kiállítót, ezzel is hozzájárulva, hogy a beszűkült lehetőségek miatt idén se maradjon el teljesen az igényes portékát kínáló vállalkozók találkozási lehetősége a közönséggel. Emellett, a rendezvény kézműves kiállítóinak közreműködésével készült rövid videókban olyan egyszerű ajándék- és díszkészítő praktikákat is láthatnak a közösségi oldalak követői, amelyeket otthoni körülmények között bárki leutánozhat.

Az ünnephez kapcsolódó tartalmak mellett az AdvenBazilika két országos online mozgalmat is meghirdet. Útjára indítja A legszebben díszített ünnepi ablak versenyt, hogy megtalálja az ország legdekoratívabb ünnepi ablakdíszítéseit. A vásár online felületein bemutatott pályaművek közül a legjobbak ajándékot és elismerő oklevelet kapnak.

Add tovább, a karácsony bennünk él elnevezésű kampányával pedig mindenkit arra buzdít, hogy használva az #adventchallenge címkét saját közösségi oldalán ossza meg a karácsonnyal, ünneppel kapcsolatos fotóit, gondolatait, videóit. Az AdventBazilika kezdeményezéseink célja, hogy a személyes találkozást nélkülözve, mégis együtt, közösségé formálódva éljük át a karácsonyi ünnepkör bizakodással és reménnyel teli várakozásának szakaszát. Mert nem múlhat el közös élmény nélkül az advent!

Szóljon hozzá!