ZETApress

hírportál

Szlovák-magyar projekt

Lezárult az Interreg VA Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Élő örökség nevű projektje a salgótarjáni Baglyas-kő területén – tudatta Szádeczky Kornélia, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály vezetője.

Az SKHU/1601/1.1/267 azonosító számú, Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén című projektben a résztvevő partnerek közös célja a kulturális és természeti örökség bemutatása és egy határon átnyúló, fejlett észak-déli idegenforgalmi tengely kialakítása volt.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság jelen projekt keretében megteremtette a lehetőséget, hogy régészeti kutatásokat végezzen a salgótarjáni Baglyas-kő teljesen elpusztult Árpád-kori várához kapcsolódó területen. A legkorszerűbb módszerek alkalmazása által felszínre került lelet- és ismeretanyag átalakította az írott forrásokból ismert képet. A legjelentősebb leletek a Salgótarján Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont kiállításán kerülnek bemutatásra. A helyszínről, illetve a feltárásról interaktív eszközök szolgálnak bővebb információval. A szabadtéri archeopark egy régészeti szelvénybe enged betekintést. A projekt keretében megvalósult fejlesztések remélhetőleg még több látogatót, turistát vonzanak majd a látogatóközpontba, ezért kiszolgálásuk érdekében további infrastruktúrafejlesztések is történtek.

A projekt vezető partnere Fülek Város Önkormányzata, projekt partnerek pedig Bátonyterenye Város Önkormányzata, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és Szlovákiában Sátorosbánya Község Önkormányzata volt. A partnerek együtt több mint 2,1 millió eurót költöttek el a projekt megvalósítására. Közös megvalósításban kerül sor új IT applikáció, mobilalkalmazás, workshopok és konferenciák szervezésére. A projekt időtartama: 2017. szeptember 01-től 2020. november 30-ig. A BNPI költségvetése: 285.663,01 euró.

Szóljon hozzá!