ZETApress

hírportál

Janó Putyin fogadásán

Csiga Janó, a zenész-spion, magas volt és folyton telefonált vagy csak úgy tett mintha épp telefonált volna. Ha sikerült nagy léptekkel, fülén telefonnal bejutnia valahova – gyakran ezt a bizonyos telefonálást csak imitálva -, első dolga volt megvizsgálni a lényegi részt, az ételeket, italokat, alkalomadtán ajándékokat.

Miközben fölmérte a terepet a Hagyományok Házában, illetve ránézett egy adott eseményre, Nagyvalag Vilmával találkozott össze, aki pont ugyanezt csinálta. Majd úgy döntöttek, hogy kiülnek együtt az I. kerületi Corvin térre, az épület előtt fogják kivárni a konferencia ebédszünetét – tudatta Málnay Mónika, Egy Budapesti Szubkultúra munkatársa.

Nagyvalag Vilmának sokáig Érték a mérték! volt a jelmondata. Aztán egyre inkább mértéktelenné vált ráadásul egyre több mindenben! Túl sok programon jelent meg, túl sokat pakolt, túl sokszor adta ki magát újságírónak a szimpla háziasszony. Talán a mindent eltűrő bamba férje tette ily elbizakodottá, úgy hitte neki minden ingyen van és neki mindent szabad!

Vilma és Csiga Janó odakint ücsörögtek a Corvin téren egy padon. Majd jött és melléjük telepedett a túl harsány és túl határozott Fehér-Patkány Éva. Utóbbi tanító néniként dolgozott korábban, majd férje halála után átvedlett és az egyik legvérmesebb ál-újságíró lett.

A két nő – Nagyvalag Vilma és Fehér-Patkány Éva – középszerűek, jól szituáltak, gátlástalanok, ravaszak és mohók voltak. Egyikük sem volt rászorulva a potyázásra, nem voltak megélhetésiek, de ők nap mint nap alászálltak, szemet szúróan mindenütt jelen voltak, sajtókon, konferenciákon, díjátadókon, divatbemutatókon, fesztiválokon, megnyitókon és más rendezvényen tüsténkedtek egyesült erővel. Sajtótájékoztatón gyakran lehetett ajándékokat kapni, ők fejenként akár 4-5 fő számára kikészített ajándékot is elvittek, nem voltak szégyenlősek! Bevett technikájuk szerint a fogadásokon előbb a pakolásra mentek rá A gyermekemnek viszem! jelszóval. Néha ilyen kenetteljes szöveggel, mert úgy hitték, hogy akkor az más. Miután a pakolással végeztek és a táskájuk már megtelt, ezután kezdték el megtömni telhetetlen nagy bendőjüket.

Pont ugyanilyen bendője volt Csiga Janónak is, nagyon tudta tömni magát, ki is gömbölyödött alaposan a hasa! A programfüggők társaságából ennek a két nőnek a társaságát élvezte leginkább Csiga Janó, mindkettőt sorban a szeretőjévé is tette! Vilma és Éva áhítattal hallgatta a történeteket.

Tehát, hármasban ücsörögtek odakint a Corvin téren. A férfi nagyon ki akart tenni magáért és hogy szórakoztassa szeretőit, a legnagyobb trófeájáról beszélt, addigi csúcsteljesítményét elevenítette föl nekik. Azt, amikor 2006. február 28-án Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ült egy teremben, részt vett a tiszteletére rendezett fogadáson. Többször előadta már ezt és sokan hallhatták tőle, de ilyen áhítattal kevesen figyeltek rá, mint ezek ketten! Végül is nekik bármit mondhatott volna, mindentől el lettek volna ragadtatva. Csiga Janó bedobta magát a kápráztatásba!

Története szerint a Putyin elnök tiszteletére adott fogadás a Szépművészeti Múzeumban egy hatalmas nagy buli volt. Rajta kívül senki nem képviselte a csapatot, senki nem merte megkockáztatni, ő volt az egyedüli aki bepróbálkozott!

Sólyom László és Gyurcsány Ferenc kedd este díszvacsorát ad az orosz vendég tiszteletére a Szépművészeti Múzeumban. Szerdán Putyin elnök megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét és a Szovjet Hősök Emlékművét, majd a Magyar Nemzeti Múzeumban részt vesz a sárospataki református kollégiumnak az Oroszországtól egy hete visszakapott köteteit bemutató kiállítás megnyitóján. A látogatás végén Gyurcsány Ferenc otthonában látja ebédre vendégül Putyin elnököt, aki innen Prágába utazik tovább, ugyancsak kétnapos vizitre – olvastuk a médiában.

Oroszul beszélő diplomaták, üzletemberek és papok voltak a helyszínen. Csiga Janó csak angolul beszélt, viszont rendkívül simulékony volt a modora, be tudott azonosulni és együtt tudott hömpölyögni a tömeggel. Egy 10-15 fős papi gárdához csatlakozott be, akik szerencsére nem akartak vele társalogni, megelégedtek azzal, hogy rámosolyogtak. Óriási volt a védőőrizet az állami fogadáson! Csiga Janó azt mondta, ha fölfigyeltek volna rá, ha a biztonságiak vagy bárki kiszúrta volna, az nagyon gázos lett volna mert terroristaként vagy merénylőként egyből lekapcsolták volna és elviszik. – Óh, jaj! – szörnyülködtek a hölgyek.

Csiga Janó számára szörnyen hosszúnak tűnt a Szépművészeti Múzeum belsejébe vezető rövid út, mert nagyon lassan haladt a beléptetés, de végül is sikerült becsusszannia a rendkívül elegáns fogadásra. Kellett bent pár pohár vodkát elfogyasztania ahhoz, hogy megszűnjön benne a magasfeszültség!

A két szeretőnek, Nagyvalag Vilmának és Fehér-Patkány Évának kifejezetten tetszett a sztori, és ahogy a férfi előadta nekik, igen jó hallgatóságnak bizonyultak! Aztán elérkezett az odabent zajló konferencia ebédideje, mire ők hármasban befáradtak a Budai Vigadóba megebédelni. És megint csak elégedettek lehettek, mert nem szendvicses, hanem főtt-kajás volt a trakta! A három nagy bendő megint csurig megtelhetett!

Nagyon tudtak ezek enni! Frankó Tivadar egyszer azt mondta róluk, hogy étvágytalan embereknek kéne őket nézniük, mert azonnal étvágyuk támadna! De még egy éhségsztrájkot folytató sem bírna magával, azonnal berekesztené az ellenállást és kajálni indulna!

Szóljon hozzá!