ZETApress

hírportál

Vince nap a lellei Kishegyen

Január 22-e, Vince napja különösen jeles nap a borászok életében, ugyanis ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a balatonlellei Kishegyen is tartják, most szombaton vesszőt és mangalicát is vágnak – tudatta Ruck Levente.

A lellei Kishegyen található Pócz Pincészetben is tartják a Vince-napi szokást. Holnap 10 órakor mindenkit szeretettel várnak, akik tartani akarják a hagyományt. A levágott vesszőket egy váza vízbe helyezik. A hagyomány szerint ugyanis a kipattanó rügyek számából megjósolható milyen lesz az idei termés. Nemcsak vesszőt, hanem disznót is vágnak a Kishegyen.

A nyitott disznóvágáson a hagyomány szerint egy Somogy megyei erdőben tartott makkolt mangalica kerül terítékre. Hagyományosan pálinkával, hagymás vérrel, resztelt májjal és pecsenyével indul a nap, de nemcsak reggelivel, hanem ebéddel, vacsorával és Vince-napi bállal is várják azokat, akik a Balatonlellétől négy kilométerre található Kishegyre kirándulnak.

A népi mondás szerint Ha csorog a Vince, tele lesz a pince! Ha Vince napján száraz az idő, akkor a pincék üresen maradnak. Nemcsak a várható termést jósolják meg Vince napon, hanem az időjárást is: ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, ha száraz, akkor karcsúbb lesz a termés – mondta Pócz József borász, a Balatoni Kör tagja.

Szóljon hozzá!