ZETApress

hírportál

Dékánváltás a METU-n

Új dékán áll a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatív-ipari Karának élén. Junior Prima-díjas, többszörös hazai és nemzetközi szakmai elismerést elnyerő építészt nevezett ki a METU Művészeti és Kreatív-ipari Karának élére Csizmadi Péter DLA okleveles építész, egyetemi docens személyében.

A sokéves felsőoktatási tapasztalattal rendelkező szakember feladata elsődlegesen a myBRAND szerinti szakmai tartalmak kialakítása a tantervekben a művészeti karon, valamint a nemzetközi egyetemekkel való kapcsolatok kiterjesztése, illetve az intézmény hazai és nemzetközi képzési kínálatának szélesítése lesz – tudatta Kubik Elvira. Május 21-én csütörtöktől új dékán vezeti a METU Művészeti és Kreatív-ipari Karát. Csizmadi Péter célkitűzése a nemzetközi kapcsolatok bővítésén túl, hogy a nemzetközi szakmai gyakorlatot figyelembe véve erősítse a szakokon is átívelő, integrált projekt alapú művészeti képzést.

Csizmadi Péter a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar Építész szakán diplomázott, a Breuer Marcell Doktori Iskolában szerzett Építőművész doktori fokozatot, témája a Lakópark, mint a XXI. század városépítészet problémája. Ezt követően a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületenergetikai szakmérnöki képzését is elvégezte. 2011-ben Junior Príma díjjal ismerték el, Petőcz-Tóth Anikóval közösen alapította saját építész irodáját, a Reload Építészstúdiót. Munkáikat 2017-ben és 2018-ban is az Év Irodája elismerésben részesítették, V-házukat nemzetközi EUMIESAWARD 17-díjra jelölték, projektjeiket rendszeresen publikálja a hazai és nemzetközi média. Városi, lakóépületi és belső téri léptékben egyaránt alkotnak.

Csizmadi Péter folyamatosan részt vesz a hazai felsőoktatásban, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar meghívott előadója és diplomabizottsági tagja; a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója és diplomabizottsági tagja; Épülettervezés és Diplomatervezés tárgyakat oktat. 2019 szeptemberétől a METU egyetemi docense, az Építészet és Design Tanszék vezetője.

Dr. Bátori Zsolt PhD, a METU korábbi dékánja 2018 őszén, egy kihívásokkal teli időszakban vette át a Kar vezetését. Nevéhez fűződik többek között a Kar átszervezése, új szakok indítása (Belsőépítész tervező művész, Filmoperatőr művész, Fotográfia mesterképzések, Mozgókép alapképzés), valamint a veszélyhelyzet eredményezte online oktatásra való sikeres átállás. Bátori Zsoltra a továbbiakban is szakmai feladatok várnak a Művészet- és Designelméleti Intézet vezetőjeként, oktatóként, a társtanszékek által gondozott képzések keretében is.

Csizmadi Péter személyében olyan alkotóművész és egyben felsőoktatási szakember csatlakozik a METU-hoz, aki elkötelezett az integrált projektalapú képzések és az egyetemen zajló művészeti és kreatív-ipari oktatás nemzetköziesítése mellett. Nemzetközi és hazai projektekben és munkacsoportokban szerzett tapasztalataira nagyban építhetünk majd myBRAND oktatási programunk kibővítése és az intézmény nemzetközi kapcsolatainak kiterjesztése terén – mondta prof. dr. Bachmann Bálint, a METU rektora.

A Budapesti Metropolitan Egyetem

A METU művészeti képzései 2010-ben indultak, mára az ország legszélesebb művészeti portfólióval rendelkező és legnagyobb művészeti felsőoktatási intézménnyé vált. Az idén 10 éves jubileumát ünneplő Művészeti és Kreatív-ipari Karon jelenleg 9 alkalmazott művészeti területen – a grafikától kezdve a designon és a divatot át a mozgóképes szakokig – 10 alap- és 11 mesterszakra jelentkezhetnek a leendő hallgatók. A Kar kiemelt partnerei többek között: Europa Design Hungary Zrt., Nanushka, Konsanszky, Nubu, Origo Film Studio, Szépművészeti Múzeum, Ludwig Múzeum, Prezi, Capa Központ, Godot Kortárs Művészeti Intézet, Libri Kiadó. Az egyetem hallgatói számos hazai és nemzetközi díjat nyertek el az elmúlt 10 évben, melyekről idekattintva olvashatunk.

A Budapesti Metropolitan Egyetem Magyarország legnagyobb magánkézben lévő felsőoktatási intézménye. A METU-n 2 karon, 4 fő képzési területen folyik képzés: kommunikáció, üzlet, turizmus és művészet. A folyamatosan bővülő magyar és angol nyelvű kínálatban jelenleg 35 alapszak, 33 mesterszak, 15 szakirányú továbbképzés és 7 felsőoktatási szakképzés közül választhatnak az egyetem iránt érdeklődők. A Metropolitannak jelenleg több mint 7500 hallgatója van, közel ezer külföldi diákkal a világ 90 országából. Az intézmény 2001 óta meghatározó és dinamikusan fejlődő szereplője a hazai felsőoktatásnak és immár a kelet-közép-európai régiónak is. Jelenleg öt kontinensen közel 200 külföldi intézménnyel tart fenn.

A METU myBRAND oktatási módszertanával hazánkban elsőként alakította át oktatási modelljét a nemzetközi felsőoktatási trendekhez illeszkedő portfólió alapú képzési rendszerré. Oktatása folyamatosan megújuló módszerekre épül, amelyet nemzetközi tapasztalattal rendelkező oktatók és inspiratív, innovatív környezet támogat, ezzel felkészítve a hallgatókat a változó munkaerő-piaci igényekre hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Szóljon hozzá!