ZETApress

hírportál

Duna-hidak az Akadémián

Diplomáciai nagyüzem zajlott a héten Budapesten. Csütörtök-pénteken az MTA Duna-parti Székházában az EB szervezésében Európai Unió Duna régiós stratégiájának kialakítását, a gazdasági és társadalmi igények felmérését célzó konferencia zajlott.

A székház földszintjén a Duna-hidak fotóiból rendezett kiállítás fogadta az érkezőket. ? Mennyi ideig tartott elkészíteni ezeket a gyönyörű felvételeket? ? kérdeztem alkotójukat, Gyukics Péter fotóművészt?

A Duna-hidak fotózását két év alatt készítettem el (320 híd van a Dunán). Végig feleségemmel-menedzseremmel utaztam. Segítséget akkor vettünk igénybe, ha a következő hidat, vagy az odavezető utat nem találtuk.

A helyiek mindenhol, országtól függetlenül készségesen segítettek. Még a nyelvi nehézségek sem jelentettek akadályt. Utazásunk, illetve a fotózás célja mindenkiből elismerést váltott ki. A cél a Duna összes hídjának fotózása (magas színvonalon, művészi szinten is).

A kiállítás csak két napig látható, a képek lekerülnek a falakról. Nem kellene ezeket maradandóvá tenni, s egy fotóalbumban kiadni?

A Duna hídjai című könyvem idén ősszel jelenik meg. Van már két saját fotóalbumom saját kiadásban, saját fotóanyaggal. Az első ? a Hidak Magyarországon ? Magyarország legszebb, legfontosabb hídjai ? 150 hidat bemutató rövid, lényegre törő, informatív szövegű fotóalbum, háromnyelvű (magyar, angol és orosz), 320 oldalas, 23-szor 32 cm-es méretű. A megjelenés után egy hónappal elfogyott! Ebben a témában hiánypótló volt!

A második ? a Hidak mentén, a Tiszán ? a Tisza hídjai, és környezetükben található látványosságok, érdekességek ? 77 hidat mutat be. Közérthető stílusú a Tisza-völgy földtörténeti és vízrajzi bemutatása A bevezetőben hídtörténeti kronológia is olvasható. Négynyelvű (magyar, angol, német és orosz), 320 oldalas, 23-szor 32 cm-es méretű. A Libri boltjaiban kapható, szintén hiánypótló a témában! További egy hídtémájú könyv fotóanyagának 80%-a, két másiknak 70%-a az enyém.

Más publikációim is vannak. Az első könyvem anyagából ? a Hidak Magyarországon címűből ? hat helyen szerepelt a fotókiállításom, köztük két egyetemen és két szakközépiskolában. A második anyagából ? a Hidak mentén a Tiszán címűből ? négy helyen szerepelt a fotókiállításom, köztük egy egyetemen és a szegedi Somogyi könyvtárban.

Van továbbá két saját képes-szöveges publikációm a MAGÉSZ?ACÉLSZERKEZET szaklapban, 2009. májusban és decemberben. A Klubrádió GO! Magazin című műsorában 15 perces interjút sugárzott velem a hídfotózásról idén január 2-án, melyet 4-én megismételtek. Ezen kívül három kiállítás megnyitásán, három civil klubban tartottam vetítettképes előadást.

Mindig csak hidakkal foglakozott, vagy egyéb témák is érdekelték?

Korábbi munkáim más témákban már kiadványokban is megjelentek. Készült 124 oldalas könyv a Széchenyi Gyógyfürdőről 61 fotómmal ötezer példányban 2001-ben, a 226 oldalas Gyógyvizek és Fürdők Magyarországon hét fotómmal háromszor ötezer példányban 1999-ben, a 152 oldalas Budapest fürdőváros ? melynek borítóját és további 15 fotóját szintén én készítettem ? ötezer példányban 1996-ban.

Az E-világi beszélgetések.hu 12 portré-fotómmal 2003-ban készült. Az utóbbi öt évben elsősorban a hidak fotózásával foglalkozom. Tervezett és egyúttal munkában lévő jelentős, nagyobb lélegzetű hidas kiadványom a Hidak az Ipoly mentén. További részletek a portálomon is láthatók, olvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újév, új album | ZETApress

Szóljon hozzá!