ZETApress

hírportál

Bivalysajtok Olaszországból

Bivaly Mozzarella bemutató Campania tartományból Foodapesten. A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara, együttműködésben a Salernoi Kereskedelmi Kamarával és a külföldön működő Olasz Kereskedelmi Kamarák Szövetségével (Assocamerestero), a Foodapest élelmiszeripari kiállításon mutatta be termékét.

A rendezvény 28 európai országban, egy időben online kapcsolással zajlott ma délelőtt, ahol Campania tartomány Mezőgazgasági tanácsnoka, On. Gianfranco Nappi úr ismertette a Mozzarella sajt történetét és eredetét. A campaniai Bivaly Mozzarella egy napja Európában rendezvény célja, hogy igazolni tudják a gyakran a mediterrán konyha királynőjeként emlegetett tipikus campaniai termék minőségét.

Kétségkívül az olasz gasztronómiát tekinthetjük a Made in Italy védjegy nagykövetének. A külföldi olasz kereskedelmi kamarák a különböző olasz intézményekkel összehangolva segítenek a Made in Italy védjeggyel ellátott termékek népszerűsítésében.

S mi az, amit a dél-olasz Campania régióról és az igazi Bivaly Mozzarelláról tudni kell? A termékek és ízek színes palettája jellemzi a campaniai mezőgazdaságot, ami egyben a régió legfőbb értékét is jelenti. Ősidők óta méltán elismert a bor és a gasztronómiai sokféleségéről híres vidék egyedülállósága, ami egyben a gazdasági fejlődés alapvető tényezője is.

A Mozzarella di Bufala Campana D.O.P, vagyis a védjeggyel ellátott campaniai Bivaly Mozzarella utal a tartomány tejtermékeinek gazdag választékára, a bivalytenyésztés fontosságára és a termelési folyamat egyediségére. Az állattenyésztők szaktudása, a genetikai szelekció hosszú folyamata, továbbá a tenyésztők azon képessége, hogy a régi tradíciókat ötvözni tudják az innovációs technológia modern igényeivel, mind hozzájárultak egy olyan vezető termék nemzetközi piachódításához,mint a campaniai Bivaly Mozzarella.

Az utóbbi évtizedekben a borjúállomány jelentősen nőtt, annak ellenére, hogy a szarvasmarha-állomány száma lecsökkent. Ez a folyamat főleg az elmúlt 15-20 évben kedvezett a vállalatok fejlődésének, akik éves szinten körülbelül 33 ezer tonnás átlagtermelést, 400 millió eurós forgalmat, illetve 5%-os exportnövekedést produkáltak.

A külföldön eladott olasz sajtok 18%-át a mozzarella teszi ki, évi 10%-os növekedést eredményezve. A fogyasztóvédelem érdekében különböző módszereket vezettek be, hogy garantálják a termékek nyomon követhetőség és eredetét. A Mozzarella di Bufala Campana így védjeggyel van ellátva, erre utal az olasz D.O.P. jelölés.

A bivaly-mozzarella egy dél-olaszországi tejtermék, főleg Campania tartományban jellemző, mindenekelőtt Caserta, Salerno, Benevento, Nápoly vidékén, de nem elhanyagolható Lazio tartományban Frosinone, Latina, Roma városok, vagy éppen Foggia egyes területeinek, mint például Manfredonia és San Giovanni Rotondo megemlítése sem. A D.O.P. védjeggyel ellátott Mozzarella kizárólag ezeken a területeken tenyésztett bivalyok tejéből származhat. Gyakran a mediterrán konyha királynőjeként, fehér aranyként vagy az asztalok gyöngyeként is emlegetik a Mozzarellát kiváló minőségének köszönhetően.

Szóljon hozzá!