ZETApress

hírportál

Költészeti fesztivál Ferencvárosban

A Ráday Könyvesház ötödik alkalommal rendezi meg költészeti fesztiválját március 29-e és április 1-eje között, mely egyben a Ráday Kultucca évadnyitó eseménye. Az Europoetica Sacra névre keresztelt programsorozat a szakralitás és a kortárs művészet kapcsolatát kívánja bemutatni a hagyományos költői esteken és színházi produkciók keresztül. Idén először rendeznek Nyelvhatáron címmel konferenciát, ahol a nyelvi-kulturális határok jelenségét művészek és tudósok, hazai és külföldi költők, műfordítók irodalmárok együttesen vizsgálják, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

A Ráday Könyvesház szervezésében a fesztivál a szakralitás, a kortárs művészet és különböző tudományágak kapcsolatát vizsgálja. A költészeti estek keretében angol, francia, cseh, magyar, német, román, spanyol, költőkkel találkozhatnak, az érdeklődök. Valamint Pécs 2010 Programiroda a tavalyi együttműködés folytatásaként idén Tolnai Ottó költőt és Szamosi Szabolcs orgonaművész közös produkcióját hozza el Budapestre.

A fesztivál fontos helyszíne a Bakáts téri templom, ahol március 30-án Isten tenyerén címmel Varjú Olga és Balogh Zsolt estje, március 31-én Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő és Szamosi Csabolcs orgonaművész estje, április 1-én, a Szent Erzsébet év alkalmából, a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös produkcióként megrendezett Harmonia terrena című misztériumjáték várja közönségét. Idén először került a fesztivál programjába a Nyelvhatáron című konferencia, ahol a nyelvi határ jelenségét művészek és tudósok együttesen vizsgálják.

A külföldi költők és műfordítók részvételével zajló eseményre a szakma meghívottjai mellett minden érdeklődőt szeretettel várnak! A szervezők a konferencia elsődleges céljának azt tekintik, hogy egy hosszú távú, határokon átívelő találkozási alkalom születhessen meg. A tervek között szerepel, hogy az eseményt mind Magyarországon, mind a meghívott országokban publikációk kísérjék.

A nemzetközi fesztivál műfajok, kultúrák, hagyományok sokféleségét vonultatja fel. Fesztiválunk alapgondolata szerint a poétikai határok nem esnek egybe a politikai határokkal, mi a poétikai Európát szeretnénk képviselni. Tudatosan törekszünk arra, hogy a költészet határait kitágítva több műfaj, sőt ebben az évben már több tudományág szempontjait kölcsönhatásukban mutassuk meg, ? mondta Orbán György, a fesztivál rendezője és a Ráday Könyvesház vezetője. Ezt a műfajok közti kapcsolódást igazolja a fesztiválon Swierkiewicz Róbert installációja ? performansza valamint Pataki Tibor Sorskönyvek 2. című kiállításának megnyitója. A Ráday utca könyves-irodalmi rendezvényeinek hagyományait követve a Könyvesház sokféle irodalmi-kulturális műhelyt és intézményt vont be programsorozatába.

Szóljon hozzá!