ZETApress

hírportál

Borélményt ajándékba!

A 2010-es év legkülönlegesebb borélményének ígérkezik a VinCE, a legkiválóbb közép-európai borok seregszemléje, amelyet Magyarország legnépszerűbb bormagazinja, a Decanter szervez ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

A március 20?21-i rendezvény helyszíne az ötcsillagos Corinthia Grand Hotel Royal lesz Budapest szívében, hogy a környezet méltó legyen a különleges borokhoz és a világhírű előadókhoz. Borfanatikusoknak, kezdő és haladó kóstolóknak remek ajándék egy (vagy mindjárt egy pár) belépő a különleges hétvégére.

A VinCE Platinum Ticket birtokosa a borvilág legismertebb sztárjaival ? például Jancis Robinsonnal ? kóstolhat, részt vehet az előadásokon és workshopokon, és korlátlanul kóstolhatja a száz kiállító pincészet borait. A VinCE Gold Ticket kétnapos felhőtlen kóstolást biztosít előadásokkal és workshopokkal, a VinCE Silver Ticket pedig a hétvége egyik napján nyújt lehetőséget kóstolásra és tanulásra. További információ és jegyvásárlás portálukon látható.

A borvilág Madonnája Budapesten

Jancis Robinson Master of Wine hírnévben és töretlen sikerben is megállja a helyét a popdívával szemben. Ms. Robinsonnal számos világhírű borszakértő érkezik Magyarországra, hogy bevezesse az arra áhítozókat a kóstolás magasiskolájába ? természetesen exkluzív borokkal.

A Decanter magazin által szervezett VinCE kétnapos boreseményre a jegyek pedig fogynak, mivel a Corinthia Grand Hotel Royal pompás konferenciarészlegében tartott boreseményen mindössze 3000 látogató vehet részt. Mesterkurzusok, előadások, workshopok, korlátlan kóstoló egy jeggyel 100 pincészet boraiból ? kihagyhatatlan élmény! Nem kellenek kuponok, nem lesz nótaszó, sem hurkaszag, lesznek viszont remek borok és minden, ami a bor élvezetét szolgálja.

Master of Wine-csúcs Magyarországon

Mindössze 278-an vannak a világban, és az bennük a közös, hogyha beleszippantanak, majd belekortyolnak egy pohár borba, akkor beindul a fejükben az analizáló szoftver: az adott borról nemcsak azt mondják el, hogy milyen fajtából készült, mikor, hogyan és hol, de azt is, hogy meddig lehet érlelni, mennyit ér a különböző nemzetek borpiacán és hogy stílusával milyen trendbe illik, milyen jövő vár rá.

A borvilág jedi lovagjai most Budapestre jönnek! Siobhan Turner ügyvezető igazgató, Lyne Sherriff MW elnökhelyettes és Elizabeth Gabay MW oktató előadást tart az érdeklődőknek a világ legnagyobb presztízzsel bíró boroktatási intézményéről a VinCE első napján, március 20-án, szombaton 10 órától. A hallgatóság kérdéseire is választ adnak. Az előadáson mindenki részt vehet, aki aznapra érvényes VinCE jeggyel rendelkezik.

Az előadás után következik az igazi kuriózum: a két MW mesterkurzust tart, ahol hat bor kóstolásán keresztül mutatják be a mesteri kóstolás titkait. Ez a mesterkurzus minden komoly borértő számára kihagyhatatlan lehetőség. Mintha másfél órára a patinás intézmény hallgatójává válhatna! A mesterkurzusra csak szakmai háttérrel rendelkező borértők jelentkezhetnek: a borszakmában tevékenykedő kereskedőket, szakértőket, újságírókat, oktatókat, sommelier-ket várnak.

A jelentkezéseket e-mailcímükön várják, a levélben feltétlenül írják meg, hogy milyen területen dolgoznak, mióta, illetve van-e valamilyen végzettségük (WSET-oklevél, vagy más tanfolyam oklevele)! A mesterkurzus március 20-án fél 12-től délután 1 óráig tart. Az MW mesterkurzusra jegy szükséges, melynek ára a jelentkezés utáni pozitív válasz esetén 10.900 forint.

Michelin-kvíz

Melyik fővárosban van a világon a legtöbb Michelin-csillagos étterem? ? Nos, a legtöbb Michelin-csillagos étterem nem Párizsban van, nem is New Yorkban, hanem Tokióban. Tokió porig alázta a gasztronómiájára büszke Párizst, amikor a tekintélyes Michelin Guide a világ kulináris középpontjává tette a Japán fővárost. A régóta Japánban élő brit étteremkritikus, Robbie Swinerton szerint a keleti szigetországban a legjobbak az ételek, ezt mi Japánban eddig is tudtuk, de most már a világ többi része is tudja.

A Michelin Guide legmagasabb elismerésében, a háromcsillagos értékelésben ugyan csak nyolc tokiói étterem részesült, szemben a párizsi tízzel (a következő New York hárommal), de a csillagok összlétszámát tekintve Tokió az abszolút győztes: 150 csillag ragyog náluk, míg a francia fővárosban mindössze 65! (Az árnyalt képhez hozzátartozik: Tokióban 160 ezer étterem van, Párizsban 13 ezer.) Toru Okuda, az egyik sztár-restaurateur pár éve még a legfontosabb összetevőt hiányolta étterméből: a vendéget. Ez tavalyra már nyilván megváltozott, hiszen a Michelin Guide japán kiadásának 90 ezer példányát 24 óra alatt elkapkodták ? olvashatjuk a Hamu és Gyémánt magazin Gourmet enciklopédiájában.

Melyik közeli ország melyik szállodájának étterme nyert elsőnek Michelin-csillagot Közép-Európában? ? A régió első csillagát a cseh fővárosban, Prágában található Four Seasons hotel étterme nyerte el. A Decanter magazin számára 2008. decemberben készült cikk Prágai Michelin-csillag címen olvasható.

Mi a legsúlyosabb dolog, amit egy éttermes egy Michelin-csillag elvesztése után tett? Leitta magát és detoxikálóba került, dühében nagyon megverte a feleségét, vagy öngyilkos lett? ? A legsúlyosabb tett sajnos egy öngyilkosság volt, Bernard Loiseau francia chef követte el 2003-ban, pedig még nem is vesztette el a Michelin-csillagot, csak pletykák keringek a közelgő elvesztésről. A depressziós szakács azonban nem várta meg a rossz hírt, egy nehéz, konyhában töltött nap után szájba lőtte magát. További érdekességek a Michelin Guide-ról itt olvashatók.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Rólunk írták itthon és külföldön | VinCE
  2. VinCE a médiában | VinCE

Szóljon hozzá!