ZETApress

hírportál

Télűző tavaszköszöntő a bankban

Ismét kereplőktől, tülkölőktől, tamburától és dudától volt hangos a Magyar Fejlesztési Bank Kupolaterme, ahova megérkezetek a mohácsi busók, hogy figyelemfelkeltő megjelenésükkel jelezzék: Mohács február 11-én csütörtöktől 16-án Húshagyó keddig, a báli szezon végéig, ismét várja vendégeit a Busójárás gazdag programjaira.

Ettől az évtől egy különleges védjegy is segíti ezt a hírverést, miután 2009 őszén az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének ?tagjai? közé választotta a mohácsi népszokást. Az esemény kiemelt támogatója ? már hagyományosan ? az MFB, így természetes, hogy a mohácsi követek budapesti ?házról-házra? járása az idén is az ország fejlesztési bankjából indult.

Mindez a Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesületnek köszönhető, akiknek tagjai a Busójárás idején ? február 12-14-én ?, négy helyszínen a hagyományos népi, nemzetiségi és busó programokon túl gazdag kulturális ajánlásokkal várják a karneválra érkezőket. Új hagyományt is teremtettek, hiszen negyedik alkalommal rendezik meg az Országos Népzenei Tehetségkutató Versenyt, valamint a III. Nemzetközi Farsangi Dudás Találkozót.

A busók hangos megérkezését a Mohácsi Tambura Iskola zenekarának bemutatkozó dallamai követték. Őry Kovács Katalin, az MFB kommunikációs igazgatója fogadta a népes delegációt, mivel Erős János vezérigazgatót Bajnai Gordon miniszterelnök magához rendelte. A kárpátaljai születésű szóvivő asszony elmondta, hogy első magyarországi élménye épp egy mohácsi busójárás megtekintése volt.

Ezután Kovácsné Bíró Ágnes, a Magyar UNESCO Bizottság főtitkára méltatta a Világörökség mintájára létrehozott Emberiség szellemi kulturális örökség reprezentatív listáját, amelyre a Mohácsi Busójárás felkerült. Szekó József, Mohács polgármestere kiemelte: ? a nemzetközi elismerés elsősorban a mohácsi civil társadalom sikere, a busó csoportoké, a sok száz busóé, a maszkfaragóké, jelmezkészítőké, a jelölést segítő munkatársaké és mindazon intézményeké, akik támogatásukkal segítették e rang elérését.

A mohácsi Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke, Boda István elmondta, hogy az Egyesület a magas szintű művészeti és kulturális, valamint a népi értékeket képviselő rendezvények megvalósítására specializálódott, különös tekintettel ? 2006-tól ? a Mohácsi Busójárásra. Az új programok elindítását az Egyesület kezdeményezte annak érdekében, hogy a busójárásra látogatók a szabadfarsangoláson és a tradicionális ?busó-műsorokon? túl más kulturális programokon is részt vehessenek. Ehhez Mohács Város Önkormányzata kizárólagos jogot adott az Egyesületnek. ? A Magyar Fejlesztési Bank kultúra és hagyományőrzés iránti elkötelezettsége révén, magas színvonalú és sokrétű programokat tudunk az érdeklődőknek kínálni ? emelte ki a programismertetőn az egyesület elnöke.

Elődeink évtizedekig hasztalanul próbálták rávenni a fiatalságot a népzenei hagyományok ápolására, most pedig, részben a mohácsi találkozónak is köszönhetően, egy komoly mozgalom van kibontakozóban, ahol újabb és újabb generációk fedezik fel maguknak zenei gyökereiket. Ennél szebb dolgot nehezen tudok elképzelni ? mondta Sebő Ferenc, a budapesti Hagyományok Háza szakmai igazgatója, a népzenei tehetségkutató zsűrijének elnöke a délelőtti sajtótájékoztatón.

Az évről évre erőteljesebb hírverés egyre több hazai és külföldi érdeklődőt vonz a több mint kilencszáz éves Mohácsra. Egervári Mátyás sokác dudazenéje jelezte a rövid banki karneválhangulat végét. A hagyományos öltözetbe és a maszkok mögé bújt, táncoló, csörgőkkel, kereplőkkel felszerelt mohácsi busók elindultak a budapesti hírverésre, mi pedig mohácsi ételeket kóstolhattunk.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a kultúra

A bank értékőrző és -teremtő társadalmi szerepvállalását szinte keretbe foglalja az év végi Junior Prima Magyar tudomány kategória társalapítói díjainak átadása, valamint az év indításának immár hagyományává vált, a Közkincs Egyesület által szervezett, a Busójárás új hagyományait megteremtő program felkarolása. Ezt követi időrendben az MFB Mentor Ösztöndíj Programjainak meghirdetése, a művészet, tudomány és irodalmi területen a gyakorlati szakmai munkát segítő Habilitas, valamint a gazdasági, pénzügyi vonalon tanuló hallgatók számára a Praktikum Ösztöndíj.

A Bank kultúratámogató tevékenysége széleskörű, a képzőművészet, az irodalom és a zeneművészet felkarolása elsősorban az értékmegőrzést segíti, a színházművészetben pedig ősbemutatókat tesz lehetővé a Bank anyagi segítsége. Az MFB a főtámogatója az Örökös Tagság műsorsorozatnak, emellett több komolyzenei koncert megrendezéséhez járult hozzá 2009-ben.

A Bank elsősorban a nagy közösséget mozgató, vagy nekik szóló kiadványok megjelentetését és ilyen jellegű rendezvények támogatását vállalja. Szponzorációjával a tömegsportot, az utánpótlás nevelését és az egészségügy, kórházak műszerezettségének javítását is segíti. Kiemelt figyelmet fordít a pénzügyi kultúra fejlesztését szolgáló kiadványok, rendezvények, tömegkommunikációs eszközök szakmai témáinak támogatására.

A társadalmi szerepvállalásban elsőbbséget élvez a gyermek és ifjúsági ügyek felkarolása, kiadványaik megjelentetése és minden olyan őket érintő kérdés, ami a szellemi és testi fejlődésüket segíti. 2009-ben több határon túli magyarokkal kapcsolatos ? köztük a gazdasági együttműködést erősítő ? rendezvényt, képzést támogatott a Bank. Az MFB társadalmi szerepvállalásában a fő hangsúly a társadalom iránti felelősségen van. A Szponzori Bizottság szakmai, pénzügyi racionalitás mentén meghozott döntéseivel sikeresen alakította ki a hagyományosan támogatott és az alkalmi jellegű kérések közti egészséges arányt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Folklór és misztikum | ZETApress

Szóljon hozzá!