ZETApress

hírportál

Folklór és misztikum

Idén egy nappal tovább tart a busójárás. Már ma megkezdődik a gazdag kultúrájú és több nemzetiségű, több mint kilencszáz éves Mohácson, ahol immár a legrangosabb rendezvény. Budapesti hírverésükről csütörtökön mi is beszámoltunk.

Az évszázadok során megtűrt, tiltott, túlszervezett busójárás mára tömegeket vonzó fesztivállá fejlődött. Az UNESCO tavaly felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. Köszönhette mindezt annak, hogy megőrizték autentikusságukat a ruházatban, a rémisztő mégis barátságos álarcokban, és magában a népszokásban.

Egy valamire való busónak kifordított bundája van, szalmával kitömött gatyája, bütykös harisnyája, bocskor a lábán. Az övén marha kolomp. A kezében az elmaradhatatlan kereplő vagy fa buzogány. Aki még eddig nem ismerte volna fel a busót, az egyből tudja, hogy kivel áll szemben, amikor meglátja a hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarcát.

A színes farsangi kavalkád, tüzes, sokác hangulat mellett tömött utcák várnak az ide látogatókra miután annyi rengetegen érkeznek ide évente a világ minden részéről. Mindezek mellett végeláthatatlan a népi iparművészek sora és a nívós kiállítások jellemzik a helyet és mindenekfelett folklórra számíthatnak az ide érkezők. Így aztán mindenkinek jut elég jókedv és mulatozás mind a felvonulóknak, mind a vendégeknek egyaránt.

A poklade rendkívül látványos elemekkel bővelkedő hagyományőrző alakoskodás. Az esemény gerince természetesen a Busójárás, mely egyedülálló a világon. A farsangi mulattság itt több mint mulattság. A sokác jelentése az is, hogy a zord tél tavaszba fordul. Így aztán itt meg is történik a ?Farsangfarkán? a jelképes télégetés a főtéri nagy máglyán a koporsó által kedden. Jöhet a tavasz! Ezzel kezdetét veszi Húshagyókedden a keresztény egyház böjti időszaka. Ezt előzi meg a hat napig tartó farsangolás, mely idén hét napig tart.

Az első időszaka szombatig a Kisfarsang. Ekkortájt a jankelék, vagy kisbusók riogatják az embereket, húzogatják a lányok, asszonyok haját olykor lisztet szórva teremtenek riadalmat, azért időnként megjelennek már a nagybusók is. Ezt követi a legfőbb busó látványosság a Farsangvasárnap. Ez legfőbb alakoskodójárás, és leginkább a Kóló térről indulnak a csoportok a vendégek nagy örömére. Egy óra magasságában érkeznek a Dunán ladikon a Sokácrévbe a fő maszkos, bundás busók ? egyben emlék állítódik a mohácsi csata utáni török űzésnek, melynek misztériuma mind a mai napig áthatja ezt az eseményt ? a monda elevenedik meg ezáltal az ördögérkezéssel.

Egy érdekesség, mely a különleges hangulatot is adja, hogy a központi hely térkövezete érintetlen ki tudja mióta. E helyt ekkor már minden csoport megmutatja magát miközben elmaradhatatlan vidám sokác népzene szól. Hagyományosan 15 órakor a polgármester köszöntőjével kezdődik meg a hajnalig tartó farsangolás. Az esemény fény pontja a máglyagyújtás, melyet hatalmas kolózás kísér. A hétfő inkább a pihenésé. Bár itt is hagyomány élesztődik a házról házra járással. Ezután következik a keddi fent már említett télbúcsúztatás, mely már valamivel bensőségesebb történés. Mi pedig örülhetünk e szokás létezésének.

Mint már említettük, idén egy nappal bővül a program: ma indul és február 16-áig, Húshagyókeddig tart a nagy esemény. Ez évben az Európa Kulturális Fővárosa program keretében vonulnak fel a busók. További információk és programok portáljukon olvashatók ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

Szóljon hozzá!