ZETApress

hírportál

Déli Áramlat Magyarországon

Budapesten, a magyar-orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság ülésén aláírták a Déli Áramlat Magyarország Zrt. vegyesvállalat alapító dokumentumait.

A projekttársaságot paritásos alapon hozta létre a Gazprom és az MFB, a Déli Áramlat (South Stream) gázvezeték Magyarországon történő megvalósítása céljából. A közös projekttársaság alapításáról szóló dokumentumokat a magyar-orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság ülésén ? Bajnai Gordon miniszterelnök, valamint a kormányközi bizottság társelnökei, Viktor Zubkov, az Orosz Föderáció Kormányának első miniszterelnök-helyettese és Oszkó Péter pénzügyminiszter jelenlétében ? írták alá a Gazprom és az MFB képviselői.

Az aláírást követően a felek kezdeményezik a társaság hazai cégbírósági bejegyzését. A Déli Áramlat Magyarország Zrt. tevékenysége a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszára vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének szervezésére, illetve a gázvezeték finanszírozására, megépítésére és működtetésére terjed ki.

GAZPROM ? MFB vegyesvállalat a gázvezeték megvalósítására

Az orosz fél részéről aláíró Alexander Medvegyev, a Gazprom vezetői bizottságának alelnöke, a Gazprom Export vezérigazgatója szerint Magyarország csatlakozása ehhez a nagy volumenű közös vállalkozáshoz a Déli Áramlat projekt valamennyi résztvevője számára kiemelt jelentőségű fejlemény. ? Újabb bizonysága annak, hogy partnereink átlátják ennek az Európát átívelő infrastrukturális beruházásnak a kölcsönös előnyeit. Nincs kétségünk afelől, hogy a Déli Áramlat az európai felvevő piacok megbízható és rugalmas földgázellátásának biztosítéka lesz a jövőben ? mondta el az alelnök-vezérigazgató.

Erős János, a társalapító MFB vezérigazgatója kiemelte: ? Nagyon konstruktív tárgyalásokat követően került sor a magyarországi beruházás megvalósításában kulcsszerepet játszó vegyesvállalat alapító okiratának aláírására. Az MFB a magyar Kormány törekvéseivel összhangban, a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a Gazprom partnereként közreműködjön a Magyarország és ? tágabb értelemben Európa számára is ? rendkívüli fontosságú Déli Áramlat gázvezeték megépítésében.

Háttér-információk

A Gazprom a földgázszállítások diverzifikációja céljából tervezi a Fekete-tengeren keresztül vezető, Dél- és Közép-Európába irányuló Déli Áramlat gázvezeték megépítését. Oroszország és Magyarország 2008. februárjában írta alá azt a kormányközi megállapodást, amely szerint hazánk csatlakozik a Déli Áramlat gázvezeték projekthez.

2009. március 10-én az OAO Gazprom és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. együttműködési alapszerződést kötöttek a gázvezeték magyarországi megépítéséről a Déli Áramlat projekt keretein belül. Ez a dokumentum rögzíti a felek együttműködésének elveit ? a projekt beruházás előtti, illetve azt követő szakaszaiban ?, valamint meghatározza a közös projekttársaság létrehozásának feltételeit, rendjét és működési mechanizmusait. A Magyar Fejlesztés Bank Zrt. részt vesz a magyar gazdaság fejlődéséhez jelentős mértékben hozzájáruló kis- és középvállalkozói projektek, valamint egyedi nagyberuházások finanszírozásában.

Szóljon hozzá!