ZETApress

hírportál

Add vissza a poharad!

Kávéspohár Ismail Gokmen PID fotójánBécs harcot indít az eldobható kávés-poharak ellen. Január közepétől eldobható helyett többször-használatos pohárban adják ki az elvitelre szánt kávét Bécsben. A kiürült ivóedényeket a rendszerben részt vevő üzletekben és kávés-pohárautomatáknál lehet visszaadni. Egy év alatt egymillió eldobható pohártól szeretnék megkímélni a környezetet.

Többször használatos kávés-pohárrendszer tesztelését kezdik meg január közepétől Bécs I. kerületében. A MyCoffeeCup néven futó projektet az osztrák főváros önkormányzata is támogatja. ? Egyre többen fogyasztanak útközben kávét, amivel viszont szemetet termelnek. De éppen a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése fontos eleme a klímacélok elérésének. Így nagyon örülök ennek a projektnek, amellyel egy év alatt egymillió eldobható pohártól lehet megkímélni a környezetet ? üdvözölte Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsnok a kezdeményezést.

Az újítás lényege, hogy az akcióban részt vevő kávézók, pékségek január közepétől eldobható helyett a Cup Solutions speciális, többször-használatos poharaiba töltik ki az elvitelre kért kávékat. Ezeket aztán a vevők, miután megitták a kávéjukat, egy közeli, az akcióban résztvevő üzletben vagy a forgalmas csomópontokon, megállókban elhelyezett myCoffeeCup-automatáknál adhatják vissza. Minden visszaadott pohárért egyeurós kupont kapnak, amit újabb kávéra vagy egyéb termékekre ? süteményre, ásványvízre, stb. ? válthatnak be. A résztvevő üzleteket és az automatákat egy okos-telefonos alkalmazás segítségével lehet megtalálni.

A visszaadott poharakat a Cup Solutions tisztítja, környezetbarát módon: olyan mosogatási technológiát fejlesztettek ki, amely során csaknem teljesen nélkülözni tudják az öblítőszereket, a mosó áramfelhasználásának egy részét napenergiával fedezik, a gépek felmelegítéséhez visszacsatolt hőenergiát használnak, az elhasználódott poharakat pedig 100%-ban újrahasznosítják. Építőanyag és különböző gyerekjátékok készülnek belőlük.

A speciális, hőálló és formatartó polipropilén poharakat ötszázszor lehet elmosni, így Bécsben évente mintegy 84 millió egyszer-használatos poharat válthatnak ki, amelyek mintegy 15 percnyi használat után a kukában végzik. Ezzel évi 1344 lucfenyőt lehet megkímélni a kivágástól és mintegy 2500 háztartás éves energiafogyasztásának megfelelő energiát megspórolni ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Szóljon hozzá!