ZETApress

hírportál

Áldozatainkra emlékeztünk

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mondott beszédet az MNM IX. kerületi Málenkij robot emlékhelyén, majd a gyerekek mécseseket gyújtottak.

A Ferencvárosi pályaudvar ? ahonnan az embereket a Gulágra szállították ? mellett található emlékhelyet 2017. február 26-án avatták fel. Az emléknap alkalmából A pokol bugyrai? ? Málenkij robot ? Kényszermunka a Szovjetunióban című kiállítás egész nap ingyenesen volt látogatható. Az ünnepség közreműködő partnerei a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága és a Magyar Cserkészszövetség Észak-kelet-magyarországi Régiója voltak.

Minden 12. magyart érintett a Gulágra hurcolás a II. világháború végén ? mondta Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából tartott központi megemlékezésen délután a Honvéd téren. A megemlékezésen, amelyen több túlélő is részt vett, a Magyar Rádió Gyermekkórusa énekelt. A rendezvény végén meggyújtották az emlékezés mécseseit.

Rétvári Bence a Gulág áldozatainak emlékére 1993-ban felállított V. kerületi Gulág-emlékkőnél elmondta, hogy szinte minden családnak van olyan tagja, akit különösebb indok nélkül elvittek, mert szükség volt a nagy hadizsákmányra nemcsak földi javakban, hanem emberekben is. Egy kollektív bosszúnak, egy XX. századi barbarizmusnak lehettek a szemtanúi azok, akik Közép-Európára tekintettek. Bár az ágyútűz már nem hallatszott, jöttek a marhavagonok és vitték az embereket kelet felé, a szibériai végtelen tajgára ? tette hozzá.

Az Országgyűlés 2012. május 21-én határozott arról, hogy november 25-e legyen a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja, mert 1953-ban ekkor léphetett ismét magyar földre azon politikai rabok első csoportja, akik túlélték a Gulág borzalmait. A határozat szerint arról a mintegy 800 ezer magyarról van szó, akit 1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként a Szovjetunióba hurcoltak többéves kényszermunkára, illetve akit a II. világháború után 5-25 esztendőre száműztek a Gulág rabtelepeire a magyar hatóságok hatékony közreműködésével, koholt vádak alapján.

Szóljon hozzá!