ZETApress

hírportál

Kopár segít a bajban

Lovagiasságból sincs hiány a Golden Globe Race-en. A versenyen eredetileg induló 18 bátor vitorlázó közül már csak nyolcan maradtak versenyben. Kopár István a 6. helyen versenyez ? tudatta Jónás Petra, Well PR Ügynökség.

A szóló, kikötés nélküli Földkerülő kihívás valódi erőpróba a legelszántabb vitorlázók számára is, ugyanis semmilyen technológia nem megengedett a fedélzeten, a vitorlázók csakis magukra és hajójukra számíthatnak. Az immár 89. napja Helly Hansen ruházatban versenyző, magyar származású Kopár István jelenleg a 6. helyen halad az Dél-indiai Óceánon, és tegnap egy bajba jutott vitorlázónak nyújtott életmentő segítséget.

Kétségkívül nem könnyű feladat úgy megkerülni a Földet, hogy közben semmilyen modern-kori technológiára nem támaszkodhatnak a versenyzők. Néhányan már kiestek a mezőnyből, míg sokaknak komoly hajókárral kellett szembenézniük. Pár napja az indiai Abhilash Tomy-t szerencsésen kimentették, miután hajója átfordult és tönkrement a nagy viharban. De lovagiasságból sincs hiány az erőt próbáló versenyen, Kopár István ugyanis életmentő segítséget nyújtott egy bajtársának a tegnapi nap folyamán, akinek a teljes ivóvízkészlete elfogyott a fedélzeten.

Az említett bajba jutott vitorlázó Kjell Litwin, a Selene hajó kormányosa. Ő szintén egy szóló, megállás nélküli Földkerülésre vállalkozott, azonban nem a Golden Globe Race keretei között, hanem attól függetlenül indult útnak június 13-án az Egyesült Királyságban található Falmouth városától. Körülbelül 3000 mérföldre nyugatra haladt az ausztráliai Perth-től, amikor segítséget kért a Golden Globe Race rendezőségétől, mivel kritikusan kevés ivóvíz állt a rendelkezésére. A Tradewind 36 típusú hajóval versenyző Kopár István csupán 20 mérföldnyire, nyugatra vitorlázott tőle, így örömmel vállalkozott a feladatra. István szívesen megosztotta vele vízkészletét, melyből tegnap sikeresen átadott neki 20 liter ivóvizet.

Kopár István egyébként jól van, a legutóbbi rádióbeszélgetésben elmondta, hogy a vitorlázóképessége változatlan, csak a komfort- és versenyképessége nem az igazi. Nehéz napok vannak mögötte, ugyanis felborult a hajója, amelynek következtében elázott a fedélzet nagy része, illetve kisebb töréseket is szenvedett Puffin nevű hajója. Elkezdte a károk felmérését és kijavítását, bár tovább bonyolítja a helyzetet, hogy használhatatlanok a fejlámpái, illetve az első navigációs lámpái is tönkrementek. A viharos napokon kimondottan nagy szüksége volt a körülményeknek leginkább ellenálló, magas minőségű technikai ruházatra, így például a Helly Hansen Ægir Ocean kabátra és nadrágra, amelyek kellő védelmet biztosítottak számára a legzordabb körülmények között is. Jelenleg kedvezőbb a helyzet, István a 6. helyen halad, és ilyen időjárási viszonyok között a Helly Hansen Ægir H2Flow kabát is tökéletes választásnak bizonyul. Rádióbeszélgetésében a Kjell Litwinnel történtekkel kapcsolatban azt is elmondta, hogy kimondottan jó volt valakivel találkozni a vízen, beszélni vele, és segítséget nyújtani neki.

A Helly Hansenről

A Helly Hansen márkát 1877-ben, a norvégiai Moss-ban alapították, és azóta segíti azokat, akiknek munkájuk vagy kalandjaik során az elemekkel kell megküzdeniük. A ruházatokat a skandináv dizájnnak és a legszélsőségesebb időjárási viszontagságoknak megfelelően tervezték, hogy magabiztosságot nyújtsanak a profiknak, amikor munkájuk során szembeszállnak a természet erejével. A vállalat készítette el az első vízhatlan anyagot a világon, 140 évvel ezelőtt, majd az 1960-as években bemutatta az első Propile? fleece középső réteget. Az 1970-es években bemutatta az első LIFA? StayDry technológiával készült technikai alá-öltözetet, napjainkban pedig a díjnyertes H2Flow hőmérséklet-szabályozó technológiával rukkolt elő. A Helly Hansen vezető a technikai vitorlásruhák forgalmazásában. Emellett a márka öltözeteit a világ száznál is több síterepén dolgozó több mint ötvenezer hivatásos szakember viseli, illetve a hegymászók, válogatott versenyzők, olimpikonok és a kifinomult ízlésű kirándulók kedvelt viselete is. A Helly Hansen felsőruházatai, aláöltözetei, sportruházati termékei és cipői jelenleg a világ több mint 40 országában kaphatók.

Szóljon hozzá!