ZETApress

hírportál

Kutatás Ünnepe Bécsben

Robotok, önvezető busz és gondolattal irányítható játék a Bécsi Kutatás Ünnepén. Mindent ki lehet próbálni és mindent meg lehet kérdezni, mert mintegy negyven projekt mutatkozik be a nagyközönségnek szeptember 14-16-a között. A város önvezető buszán is lehet majd utazni ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest.

Robotépítés és -programozás, drónreptetés, madárraj irányítása, okos vécéülőke, elesés-szimulátor és szuper-érzékeny karprotézis is szerepel a Bécsi Kutatás Ünnepe, a Wiener Forschungsfest programján, amelyet péntektől vasárnapig rendeznek meg a CREAU rendezvényközpontban. Az érdeklődők hat témakör mentén ismerkedhetnek meg a legújabb, legviccesebb és legkreatívabb bécsi fejlesztésekkel.

Ki lehet próbálni például a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien önvezető buszát, amely hamarosan Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben áll szolgálatba. A dwh GmbH szimulációs szervere révén bárki becsatlakozhat egy vonuló madárrajba és átveheti az irányítását, a Ludwig Boltzmann Institut ArchPro projektje és egy VR-szemüveg segítségével pedig fáradságos ásás és tisztogatás nélkül lehet római kori és viking leleteket tanulmányozni.

Bemutatkozik a Bécsi Műszaki Egyetem, a TU Wien okos vécéülőkéje, az iToilet is, amelynek kifejlesztésében magyar szakemberek is részt vettek. A különleges szerkezet idős, nehezen mozgó emberek számára lehet nagy segítség: nemcsak az ülőke magasságát és dőlésszögét lehet beállítani ? akár hangvezérléssel ?, de vészhelyzetben segítséget is hív. Mire lehet használni a metrószerelvények fékenergiáját? Milyen bőre van a robotoknak? Lehet-e kézprotézissel cipőfűzőt kötni és mi köze a színtelen gyümölcsöknek az intelligens termeléshez? Ilyen és még egy sor más kérdésre is választ kapnak mindazok, akik ellátogatnak a bécsi ünnepre. A belépés ingyenes.

Szóljon hozzá!