ZETApress

hírportál

Zsidó emlékek Bécsben

Új időszakos kiállítások nyíltak a Bécsi Zsidó Múzeumban. A bécsi szalonok mint a zsidó nők emancipációjának központjai, az érdekházasságok és Jeruzsálem első, bécsi származású polgármesterének a munkássága áll a múzeum legújabb kiállításainak középpontjában ? tudatta a Eurocomm-PR.

Ausztriában a XX. század elejéig teljesen kiszorították a nőket a társadalmi és politikai életből. 1780 és 1938 között a kisközösségi társalgószobák, a Bécsi Szalonok (Wiener Salon) szolgáltak a zsidó nők emancipációjának helyszínéül és a polgári-kritikus civil társadalom információáramlásának új eszközeként. A The Place to Be. Szalonok, az emancipáció központjai című kiállítás Fanny Arnstein és Josephine Wertheimstein szalonjait, valamint Berta Zuckerkandl és Eugenie Schwarzwald politikai reformtársalgóit mint kulturális találkozóhelyeket mutatja be. A tárlat a Bécsi Zsidó Múzeum Dorotheergasse-i épületében október 14-ig tekinthető meg.

1938 márciusában megkezdődött az osztrák zsidóság versenyfutása az idővel ? számos zsidó nőnek a külföldi, szolidaritásból kötött érdekházasság jelentette az egyetlen menekülést. Az Üldözött. Eljegyzett. Megházasodott. Száműzetésbe vezető érdekházasságok című tárlaton tizenhárom osztrák-zsidó nő sorsát ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők. Többek között Stella Kadmon, a bécsi Theater der Courage vezetője és Alma Rosé hegedűművész életútját mutatja be a tárlat fényképek, hanganyagok, levelek és személyes tárgyak segítségével. A megható női sorsokat és élettörténeteket ábrázoló kiállítás október 7-ig látogatható a Zsidó Múzeum Judenplatzon található épületében.

A nagyvázsonyi zsidó családban született Teddi Kollek (1911-2007), aki nevét Herzl Tivadar, a cionizmus atyja után kapta, 1965 és 1993 között volt Jeruzsálem városának polgármestere. A Bécsben nevelkedett izraeli politikus nagyívű munkásságával páratlan lenyomatot hagyott a 20. századi szent város modern arculatán. A polgármester 28 éven át tartó hivatali ideje alatt a vallásilag sokszínű város békés együttéléséért küzdött. Mindemellett a nevéhez fűződik még a nemzetközileg is elismert Izrael Múzeum és a Jerusalem Fundation megalapítása is. A Teddy Kollek. Jeruzsálem bécsi származású polgármestere című tárlat november 25-ig tekinthető meg a Dorotheergasse-i épületben.

Szóljon hozzá!