ZETApress

hírportál

Testkamerák a bécsi metrón

Testkamera polgármesterrelTestkamerát kapnak a bécsi metró biztonsági őrei. Még az év vége előtt testkamerával szerelik fel a bécsi metró biztonsági őreit. A különböző készüléktípusok tesztje már el is kezdődött, ennek alapján választják majd ki a beszállítót. Az osztrák főváros tömegközlekedési hálózatában 2017 augusztusa óta 60 biztonsági őr vigyáz a rendre.

A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy utasai biztonságban érezzék magukat. Tavaly augusztus óta például 60 biztonsági őr ügyel a rendre és fegyelemre a megállókban és a járműveken. 2019 végéig a számukat megduplázzák, az év vége előtt pedig testkamerával stafétázzák ki őket. Fotónkon dr. Michael Ludwig polgármester és Ulli Sima tömegközlekedésért felelős városi tanácsnok bemutat egy testkamerát.

Hamarosan ilyen készülék is lesz a bécsi metró biztonsági szolgálatának tagjainál. A készülékek tesztje már el is kezdődött: két hónapon át különböző modelleket próbálnak ki a biztonsági szolgálat munkatársai, hogy megállapítsák, melyik típus a leginkább kézreálló, melyiknek a legjobb a képminősége, és melyiknél a legkönnyebb a felvételek kiértékelése. A tapasztalataikat figyelembe veszik majd a testkamerákra kiírt közbeszerzési eljárás során, amelyet várhatóan augusztusban zárnak le.

Felállítása óta a biztonsági szolgálat tízezer utast figyelmeztetett már ? elsősorban a házirend betartására. Leggyakrabban arra kell emlékeztetni az utasokat, hogy a peronon nem szabad biciklivel, rollerral, gördeszkával stb. közlekedni, a mozgólépcsőn nem szabad kerékpárt szállítani, illetve a kutyákra szájkosarat és pórázt kell adni. Koldulás, hangoskodás, dohányzás és tiltott alkoholfogyasztás miatt kellett még közbelépnie a biztonsági szolgálatnak.

De nemcsak a biztonsági őrökön lesz kamera: az osztrák főváros 109 metróállomása és a szerelvények nagy része is be van már kamerázva. A bécsi tömegközlekedési hálózatból jelenleg 12 ezer-ötszáz biztonsági kamera küld képeket, amelyek számát idén további 1600 készülékkel bővítik. Erre a célra a Wiener Linien 900 ezer eurót fordít ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest. Fotónk PID / Martin Votava felvétele.

Szóljon hozzá!