ZETApress

hírportál

Soproni siker Józsefvárosban

A soproni Balázs Fanni lett a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő magyarországi döntőjének idei győztese tegnap a Pollack Mihály téri Andrássy Egyetemen ? tudatta Virág Zsuzsanna sajtómegbízott.

A németül legjobban vitázó négy magyar fiatal a mai országos döntőben heves vitát folytatott a következő kérdésről: Támogassa-e az állam a diplomás hiányszakmák oktatását Magyarországon? A vitában nemcsak a jobb ténytudás volt döntő, hanem az is, hogy a résztvevők tárgyilagosan és korrekten ütköztessék a nézeteiket. Fontos volt tehát odafigyelni egymásra és megérteni az ellenkező oldal véleményét.

Fel kellett tárni az esetleges ellentmondást az ellenérvekben, és meggyőzően alá kellett támasztani az álláspontokat. Retorikai képességeiről végül Balázs Fanni, a soproni Berzsenyi Dániel Gimnázium diákja győzte meg leginkább a zsűrit. Ő és a második helyezett Hutter Ottó, a budapesti Tamási Áron Gimnázium tanulója képviselik Magyarországot szeptember 20-án a pozsonyi nemzetközi döntőben. A projekt erősíti a vitakultúrát, mint a demokrácia eszközét és támogatja az európai többnyelvűséget.

Tizenkét közép- és kelet-európai országból 150 középiskola mintegy 2500 tanulója vesz részt a Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőn. Magyarországon már 2010 óta rendezik meg a vetélkedőt. A Vitázik a világ ifjúsága ? közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.

Magyarországon a projektet a Hanns Seidel Alapítvány, a Konrad Adenauer Alapítvány, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Andrássy Egyetem, az E.ON Hungária Zrt. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága támogatja. Az országos döntő fővédnöke Dr. Hende Csaba, a magyar Országgyűlés alelnöke volt. Helyezettek: 1. Balázs Fanni, soproni Berzsenyi Dániel Gimnázium; 2. Hutter Ottó, budapesti Tamási Áron Gimnázium; 3. Kovács Domokos, pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium; 4. budapesti Faller Júlia Janka Osztrák Iskola, Budapest.

Szóljon hozzá!