ZETApress

hírportál

Az igazság csak pár vágásra van

Milyen mechanizmus állítja helyre az eldőlt bábukat a bowling pályán? Milyen anyagok rétegeiből tevődik össze egy teljesen golyóálló jármű? Vajon hogyan működnek a pénzbedobó automaták? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a DoQ nézői holnap 11-től 20 óráig a Szétvágva című sorozat epizódjaiból.

Rendkívüli ismeretterjesztő sorozat a DoQ-n. A tematikus napon szemtanúi lehetünk, ahogy a műsorvezetők a világ legkeményebb eszközeit apró darabokra szelik, hogy megnézzék, miként működnek, és fényt derítsenek ezen tárgyak történeteire. Ismerje meg a minket körülvevő tárgyak és technológiák eredetét és működését a Szétvágva-maraton keretein belül január 14-én vasárnap a DoQ műsorán! ? kéri Faragó László, Red Lemon Média.

A pénzérmével működő, különböző játékautomaták több mint 50 éve részei mindennapjainknak, számos előnyük ellenére azonban egyre jobban a háttérbe szorulnak, köszönhetően a technológia rohamosan gyors fejlődésének. Az egyszerű mechanikájú, zömében csak mozgó alkatrészekből álló gépeken a ravasz játékosok kezdetektől fogva azon mesterkednek, hogy olyan trükköket találjanak, amelyekkel növelhetik nyerési esélyeiket vagy visszakaphatják a gépekbe bedobott pénzüket.

Hogy visszaszorítsák a visszaéléseket, az automata gyártók különféle védelmi mechanizmusokat rejtettek el a gépekben, amelyek célja, hogy a rendeltetésszerű használat felé terelje a csalni vágyó játékosokat. A Szétvágva című sorozat egyik epizódjában John McCalmont egy flippergép, egy pénznyerő automata és egy biliárdasztal belsejét tárja fel a nézők előtt, hogy megállapítsa, vajon tényleg lehetséges-e kijátszani a gyártók védelmét, vagy a macska-egér harc a csalók ellen végleg véget ért.

Páncélozott járműveket közel egy évszázaddal ezelőtt vetettek be először az I. világháború idején. Akkoriban egy nagyméretű acéllemez takarta az egész kocsit, amely ? rejtőzködni vágyó utasai bosszúságára ? rendkívül nagy feltűnést keltett. Napjainkban a teljesen golyóálló védelemmel ellátott gépkocsik a lopakodás mesterei ? külsejük teljesen megegyezik a közönséges, utcai járművekkel. A DoQ Szétvágva tematikus nap keretein belül mikroszkopikus részletességgel győződhetünk meg arról, milyen technológiai fejlesztésekből és szintetikus anyagokból áll egy modern páncélozott jármű, valamint milyen mérnöki megoldások teszik lehetővé a kiemelt fontosságú utasok számára, hogy túléljenek egy esetleges fegyveres támadást.

Az emberiség több mint 5000 éve találta fel a napjainkban is rendkívül népszerű bowlingot, amelyet csupán 1840 óta játszanak beltéri helyiségekben. A játék népszerűségének és a játékosok számának folyamatos növekedésével egyre szükségszerűbbé vált a játékmenet gördülékenyebbé tétele, hiszen egyre több emberi erőforrást és időt emésztett fel a golyók és a bábuk folyamatos mozgatása és felállítása a gurítások között. A Szétvágva különleges epizódjából most kiderül, hogyan néz ki belülről egy poliuretánból készült bowling golyó, valamint milyen elektromos berendezések együttes működése szükséges ahhoz, hogy mind a 10 bábu emberi közbeavatkozás nélkül újra elfoglalja kijelölt helyét a pályán.

Szóljon hozzá!