ZETApress

hírportál

Olaszos gasztronómia

ITA logoA jövő héten kerül sor az Első Olasz Gasztronómiai Világhétre a Budapesti Olasz Kultúrintézetben ? tudtuk meg az ?olasz reggelivel? egybekötött mai sajtótájékoztatón, a Bródy Sándor utcában.

Őexc. Massimo Rustico, Olaszország kijelölt nagykövete köszöntőjét követően Gian Luca Borghese, az Olasz Kultúrintézet megbízott igazgatója; Marco Bulf, a budapesti ICE-ügynökség igazgatója; Ferdinando Martignago, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke és Alberto Tibaldi, az Olasz Gasztronómiai Akadémia képviselője szólt a megjelentekhez.

Megtudtuk, hogy november 21-e és 27-e között első alkalommal kerül megrendezésre a Olasz Gasztronómiai Világhét, a külföldön jelenlévő olasz intézmények (nagykövetségek, konzulátusok, olasz kultúrintézetek, az Olasz Külkereskedelmi Intézet irodái, az olasz kereskedelmi kamarák és az Olasz Gasztronómiai Akadémia), valamint séfek és minőségi olasz éttermek, táplálkozástudományi oktatók és szakértők részvételével a legjobb borászati és gasztronómiai olasz hagyományok és minőségi élelmiszerek bemutatását célul kitűző világszintű esemény. Kiemelt figyelmet kapnak a 2015-ös Milánói Expót ihlető és a Milánói Chartában rögzített témák: minőség, fenntarthatóság, kultúra, élelmiszer-biztonság, élelemhez való jog, nevelés, identitás, vidék és biodiverzitás.

Egy olyan összetett, a köz- és a magánszektor, a sport világa és kulturális egyesületek, a téma szakértői és szakemberei bevonásával megvalósuló kezdeményezésről van szó, amelynek célja, hogy több mint 1300, a gasztronómiát, mint az olasz identitás lényegi elemét és az Olaszország márka megkülönböztető jegyét bemutató rendezvényen keresztül 105 ország nyilvánosságát tegye fogékonnyá e témák iránt. A Gasztronómia Hete a jövőben minden évben megrendezésre kerül.

A kezdeményezést Magyarországon is gazdag program kíséri, tekintettel az olasz konyha és élelmiszer-ipari termékek kiemelt népszerűségére a magyar közönség körében. A programsorozat keretében tematikus film- és dokumentumfilm-vetítések; gasztronómiai könyvbemutató; a kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben olasz gasztronómiai estek; az ágazat neves szakértőinek tematikus előadásai; az olasz cégek és helyi szereplők szakmai találkozóival, kerekasztal-beszélgetésekkel és főzőshow-val megvalósuló kereskedelmi jellegű esemény; az olasz konyha és a mediterrán diéta témájú előadásokkal kísért magyar iskolák főzőversenye kerül megrendezésre. Az események részletes programja a rendezőként közreműködő olasz állami és magánintézmények honlapjain érhető el.

Szóljon hozzá!