ZETApress

hírportál

Felzárkóztatás és kisebbségvédelem

Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, május 31-én, szerdán késő este, az Európai Parlament plenáris ülésén az alábbiakat mondta el Brüsszelben:

? 1993 óta, Koppenhága óta felvételi kritérium lett a kisebbségi jogok biztosítása. Nagy aránytalanság van a tíz új, és a tizenöt régi tagállam kisebbségvédelmi rendszerét illetően. Míg a tíz új tagállam mind ratifikálta az Európa Tanács két kötelező jogi erővel bíró kisebbségvédelmi dokumentumát, a Nyelvi Chartát, és a Kisebbségvédelmi Keretegyezményt, a régi tagállamok közül Franciaország, Belgium és Görögország ezt máig nem tette meg. Ezért fel kellene zárkóztatni a régi tagállamokat a kisebbségvédelem terén, hiszen az új tagállamok magasabb szinten vannak.

? Jellemző, hogy nemrég az EP által elfogadott a többnyelvűségről szóló Mavrommatis jelentésből teljes egészében kimaradtak a regionális és kisebbségi nyelvek! Jellemző, hogy az uniós polgárok bizalmának visszaszerzésére indított bizottsági 3D tervből a kisebbségi lapokat teljes egészében kihagyták, miközben ma Európa minden hetedik állampolgára kisebbségi nyelvet beszél anyanyelvként.

Miért csinálunk karikatúrát az Európai Unióból?

Szóljon hozzá!