ZETApress

hírportál

Aláírásra került a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor alapszerződése

Párizsban, az Elysée Palotában a héten írták alá a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (International Thermonuclear Experimental Reactor, ITER) idén májusban elfogadott alapszerződét. Az alapszerződés aláírása lehetőséget teremt a mintegy tízmilliárd eurós, több ezer kutatói álláshelyet teremtő ITER-projekt tudományos-kutatási beruházás gyakorlati lépéseinek megkezdésére.

Az alapokmányt az ITER-projekt hét alapító-partnerének képviselői látták el kézjegyükkel. Az eseményen Magyarországot Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és technológiai Hivatal (NKTH) elnöke, illetve a Párizsi Magyar Nagykövetség részéről Pamuk Sándor első beosztott képviselték.

Boda Miklós megbeszélést folytatott Carlos Alexandre-val, az ITER főigazgató-helyettesével a magyar kutatók és mérnökök részvételi lehetőségeiről az ITER projekttel kapcsolatos kutatási és gyártási folyamatokban. Toshiei Mizuochi japán kutatási miniszterhelyettes az NKTH elnökének elismerően nyilatkozott a magyar fizikai illetve atomfizikai kutatásokról, és felvetette a fúziós energiahasznosítással kapcsolatos közös K+F projektek lehetőségét.

George H. Atkinson, az USA nemzetközi együttműködésekért felelős kutatási kormánytanácsadójával folytatott tárgyaláson olyan magyar-amerikai kutatócsere lehetősége merült fel, melynek során fiatal magyar kutatókat (egyetemistákat, doktoranduszokat) fogadnának amerikai kutatási ösztöndíjra, és támogatnák tapasztaltabb USA-ban dolgozó magyar kutatók hazatelepülését.

A párizsi programon részt vevő Mauri Pekkarinen finn ipari miniszter tájékoztatta Boda Miklóst a finn cégek (pl. Nokia) pozitív értékeléséről a magyar mérnökök, kutatók munkáját illetően. Bernard Bigot, a Francia Atomenergia Ügynökség főigazgatója, francia ITER-főtárgyaló szakmai konzultációt folytatott az NKTH elnökével az ITER-projekt és a CERN közötti szinergiákkal kapcsolatos kérdésekről.

A párizsi programon bilaterális egyeztetésekre is sor került: Boda Miklós elnök a szegedi biotechnológiai nagyprojekt témájában az együttműködés francia részéért felelős korábbi (François d?Aubert) és jelenlegi (François Goulard) kutatási minisztereket tájékoztatta az együttműködés magyar részének (szegedi közös labor létrehozása és működtetése) megvalósulását biztosító pályázat közeljövőben nyilvánosságra kerülő döntéséről.

Goulard miniszter ígéretet tett a projekttel kapcsolatos francia lépések felgyorsítására, és ismételten felkérte magyar partnerét az együttműködés közös bemutatására a 2007. júniusi párizsi Salon Européen de la Recherche et de l?Innovation rendezvényen.


További linkek az ITER-projekttel kapcsolatban:

http://www.iter.org/
http://www.itercad.org/
http://www-fusion-magnetique.cea.fr/
http://www.recherche.gouv.fr/

Szóljon hozzá!