ZETApress

hírportál

Munkamegbeszélés magyar részvétellel az egészségügyről

Európai Parlament brüsszeli épületében május 30-án, kedden munkamegbeszélést tartottak ?Strukturális Alapok az egészségügyben? témából. A tanácskozáson, melyre Lévai Katalin magyar szocialista és Jolanta Dickute litván liberális képviselő elnökletével került sor, a résztvevők – képviselők, független, bizottsági és tanácsi szakértők és vezetők – az egészségügy strukturális alapokból történő hatékony finanszírozását vitatták meg.

A munkamegbeszélésen Dózsa György egészségügyi államtitkár és Kovács István Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal alelnöke ismertették Peter Ungarral (Régiók Bizottsága), valamint Bernard Merkellel, az Európai Parlament Egészségügyi Bizottságának az elnökével a magyarországi egészségügy jelenlegi helyzetét, felhívva a figyelmet a gyenge pontok strukturális alapokból való támogatásának lehetőségére. A találkozás megszervezésében kiemelkedő szerepet játszott Vajda András, MDS Magyarország Kft. igazgatója, aki üdvözölte a Bizottság és az országok között létrejövő párbeszéd kialakulását az egészségügy területén.

Lévai Katalin, a Jogi Bizottság alelnöke beszédében felhívta a figyelmet arra a komoly lemaradásra, ami a régi és az új tagállamok egészségügye között megfigyelhet. Elmondta, hogy sajnos az új tagállamok állampolgárai hosszabb ideig betegeskednek, az átlagéletkor Magyarországon 6 évvel rövidebb az uniósnál, a halálozási okok között az érrendszeri megbetegedések, a rák különböző fajtái lényegesen nagyobb arányban fordulnak elő a kelet- és közép-európai országokban, mint a tizenötöknél.

? A magyar példák alapján elmondhatjuk, hogy a Strukturális Alapokból elérhető támogatás hozzájárul az egészségügy általános javításához, az egyes régiók közötti különbségek csökkentéséhez, elősegíti az alap- és a szakterületi kutatások fejlesztését – összegezte a 2007-2013-as időszakra kidolgozandó egészségügyi és fogyasztóvédelmi politikát áttekintő tanácskozás Magyarországra is érvényes tanulságait Lévai Katalin.

Szóljon hozzá!