ZETApress

hírportál

Harcolnunk kell az azonos elbírálásért és jogokért

? Mi akik egy kicsivel többet járunk ki ide, azt szerettük volna, hogy azok, akik a kamarai szakmai programot irányítják és közvetlen kapcsolatban állnak a megbízóinkkal, a tagsággal közvetlenül bepillantsanak az uniós ügyekbe ? nyilatkozta május 30-án kedden, Brüsszelben Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke, aki agrárkamarai titkárok és vezető tanácsadók delegációjával tett látogatást a belga fővárosban.

Az agrárszakemberek az Európai Parlament épületében találkoztak a magyar szocialista képviselőkkel.

Gurmai Zita, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság magyar szocialista alelnökével, a Regionális Fejlesztési és a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság tagja elmondta:

? Meg kell tanulnunk segíteni azokon, akik nem indulnak egyenlő eséllyel az életnek és meg kell szüntetnünk az esélyegyenlőtlenséget az élet minden területén, így a társadalmi nemek, a különböző régiók között.

A magyar képviselőasszony, aki külön kiemelte az idegenforgalom jelentőségét a magyar vidék felzárkóztatásában. ? Európa és benne hazánk a világ első számú turisztikai célpontja. A soron következő költségvetési időszakban még inkább az lesz. A turisztikai és utazási szolgáltatások jelenleg 4 százalékkal járulnak hozzá az Unió GDP-jéhez. Magyarországon 13 százalékkal több bevételt könyvelhettünk el tavaly, mint az előzőesztendőben ezen a területen.

Tabajdi Csaba az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az érdekérvényesítésről szólt a kamarai tisztségviselőknek. ? Tudnunk kell, hogy mit akarunk s elképzeléseinkhez, a magyar érdekek képviseletéhez meg kell találni a szövetségeseket. Itt az unióban azok nyernek, akik megszervezik magukat. Ezt célozza a Visegrád + együttműködés, mely révén a tíz újonnan csatlakozott tagállam többségével a szocialista frakción belül hasznos gyakorlati együttműködést építettünk ki.

A magyar szocialista képviselő, a Mezőgazdasági Bizottság főtagja elmondta, hogy kétségkívül a magyar vidék volt a rendszerváltás nagy vesztese, és a kiutat többek között az uniós agrárpolitikából adódó lehetőségek maradéktalan kihasználásában látja. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Közös Agrárpolitika elsősorban a nagyobb termelői egységeket részesíti előnyben, ezért elengedhetetlen a TÉSZ-ek, a Termelési és Értékesítési Szövetkezetek szervezettségének az erősítése.

Tabajdi Csaba hangsúlyozta, hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy van egy szűkebb hazánk, ez Magyarország és van egy tágabb belföldünk, az Európai Unió, ahol harcolnunk kell az azonos elbírálásért és jogokért, mert csak ekkor lehet számon kérni tőlünk, újaktól az azonos, mindenkire érvényes, szigorú uniós feltételek teljesítését, mind a mezőgazdaságban, mind a környezetvédelemben.

Harangozó Gábor a Mezőgazdasági Bizottság szocialista tagja arról beszélt a vendégeknek, hogy a vidék felzárkóztatását szolgáló eredeti brüsszeli javaslatok távol álltak az új tagországok problémáitól s azokat át kellett formálni az újak igényeihez. A legfontosabb kérdésekben sikerült megállapodni, másoknál még folynak az egyeztetések, ám az ilyen találkozások segítik az európai parlamenti képviselőket az eredményesebb érdekérvényesítésben.

Szóljon hozzá!