ZETApress

hírportál

Tíz a másodikon

A szimbolikus jelentőségű első magyar?román kormányülés után a két ország vezetői ismét találkoztak Budapesten ma délelőtt, hogy a két ország polgárait közvetlenül érintő gyakorlati ügyekben egyeztessenek Románia küszöbön álló uniós csatlakozása előtt.

Az előkészítés során a magyar fél azt tartotta szem előtt, hogy olyan kérdések kerüljenek napirendre, amelyek közvetlenül befolyásolják a két ország lakóinak mindennapi életét. Ilyen téma a két ország Fejlesztési Terveinek összehangolása, amelynek célja, hogy ? a párhuzamosságok elkerülésével ? érdemi infrastrukturális fejlesztések kezdődjenek meg.

Az ülés egyik középponti témája Románia küszöbön álló uniós csatlakozása, amely új helyzetet teremt a kétoldalú kapcsolatokban és a romániai magyarság számára is. Hazánk abban érdekelt, hogy az észak-erdélyi autópálya és a négyes európai közlekedési folyosó magyar?román határ felé épülő szakaszai mielőbb elkészüljenek. Közös érdek az észak-erdélyi gyorsforgalmi út megépítése, továbbá a vasúti és közúti összeköttetés sűrítése a két ország között.

Jelentős közös programok formálódnak az energetikai együttműködés területén (földgáz- és villamosenergia-szállítás), amelyek hozzájárulnak a két ország energiaellátási kapacitásának és biztonságának növeléséhez. E kérdés a jelenlegi uniós elnökség prioritásai között is szerepel.

A déli harangszó után került sor a két kormány közötti tíz szerződés aláírására a Szépművészeti Múzeum Márványtermében. Lamperth Mónika ötöt is ellátott kézjegyével, az utolsót Bajnai Gordon is szignálta. A fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztosról félig-meddig már biztos, hogy rövidesen tárca nélküli miniszter lesz, így interpellálhatják majd a képviselők. A további öt szerződésből Petrétei József kettőt, Gyurcsány Ferenc, Szilvásy György és Kóka János egyet-egyet írt alá.

A gazdasági együttműködés részeként a felek egyeztettek a két ország vállalkozásokat támogató közös kockázati tőkealapjának létrehozásáról, amely elsősorban a kis- és középvállalkozási szektor uniós felzárkóztatását célozza. A gazdasági kooperáció a két kormány közötti együttműködésben játszott fontos szerepét jelzi, hogy a kormányülést követő sajtótájékoztatóról a felek a Hotel Sofitelbe hajtattak a délután 3 órakor kezdődő magyar-román üzleti fórumra, melyet az ITD Hungary szervezett.

A magyar kormány javasolta közös finanszírozású oktatási és kulturális programok kidolgozását, ami részben a romániai magyar kisebbség közoktatási lehetőségeinek bővítését is jelenti. A kormányülésen szó esett a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem romániai akkreditálásáról és finanszírozásáról is. A két kormány együttes ülésével kapcsolatban további információk a Miniszterelnöki Hivatal honlapján olvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Arad Terézvárosban

Szóljon hozzá!